Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers Ya Allah seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini , penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan di sisiMu. Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku Lilypie First Birthday tickers

Be My Followers

Sunday, December 26, 2010

dh habis pantang..

Alhmdulillah..dah habis pantang beberapa hari yg lepas..
stay umah mak ayah smpai hari ke-49 (umur fiqah 1 bulan 3mggu)..
masa hari ke-44 ingatkn nk blk, tp x confident nak jaga baby sorang2..
so,harini di ketika ini ku bersendirian menjaga fiqah..ok la..leh handle..tp u oll nak tau..mandi baby still my hubby yg mandikan..ehe,xbrani la..sbb dia kecik comel..org pulak ganas n lambat..bila ganas n lambat, time mandi baby mau la si fiqa meraung..ehe

perihal pantang ni, org xbpe amalkan la..tp maybe dah stat keje sok (lg seminggu), nk bw segala jamu2 n ubat2 utk dimakan. tp pil ikan haruan harus dihabiskan before naik kerja, biar cepat n btul2 sembuh..

nak naik kerja ni, byk pulak harus difikirkan..

1stly,haruslah bab babysitter/ pengasuh..ktorg pk yg plg dekat dgn rumah @ tmpt kerja, affordable, berDAFTAR n leh handle susu EBMku..alhamdulillah, JUMPA!! dkt bwh apartment ktorg ada taska..ehe. memang ibu2 kt cni amalkan bg susu EBM rupenye..senangla kerjaku..lg2, masih terbuka utk nak daftarkan babyku ini..settle.tp esok bru nk gi jmpa pengetua dia..n tgk camne diorg handle taska tu..harap sumenye ok..ameen

2ndly,bab brg2 baby n perkakasan penyimpanan susu ibu..mcm stroller,carseat sume kitorg xbli lg..poning nak pilih yg mana satu..lg satu, cooler bag,botol susu n lain2..nk tnya, bila u oll stat pakai stroller @ carseat ye? klau baby xsuka dlm stroller,kne pangku je la dia ye??

p/s: skrg musim back to school..si ibu ni pun sibuk jg nak bli brg bru..back to work la katakan,ehe..;p thanks hubby belikan handbag n kasut baru :)lg seminggu nak start kerja n seminggu ni jg la 24hours time with my baby sayang ni..really want to peluk cium dia puas2..

Wednesday, December 15, 2010

bersemangat utk breastfeedkan our baby ye..

keep on pumping mommies..

even we got 1.5-2oz its ok..

bak kata pepatah, sikit2 ama2 jd bukit..

pam je ingat baby..manatau tiba2 dpt hasil yg lumayan..

n nvr give up utk trus bg direct feeding to your babies..

caiyok2..semangat2 utk beri mknn plg berkhasiat utk dia..that is susu ibu..:)

p/s: nk bg semangat utk diri sndri

Saturday, December 11, 2010

Perkembangan baby 1 bulan

-baby memang dah leh senyum (yg ni perasan each time dia kenyang minum susu & masa dia rsa tenang terutamanya time ibu ayh n tok ki cakap2 dgn si kecik ni)

-dh dpt tau rutin tidur dia wktu mlm..dh mcm org besar tidur. tidur kul 9.30 bgn kul 5pg..lena tidur ibu abah dia..ehe..kul 9.30pm ktorg tidurkan dia..12.30am kejutkan dia n dia pun trus tidur smpai 5pg dia bgun..

-biasanya baby fiqah wktu siang xtido selena tido mlm dia..ikut ibu dia kot..ibu dia mmg xtido siang..mlm bru tido lena

-dh pndai agah2 @ balas cakap dgn bahasa dia..mksudnya, bila kita cakap2 dgn dia, dia ckp aaa...

-pndai mengeluh uuu...bila lama sgt ibu dia siapkn susu sbb nk panaskan susu..smbil2 dodoikn tiba2 terdengan dia sebut haaaiihh..sabo je la baby zmn skrg..eheh (ni ikut ibu dia jgk ni ;p)

-pipi n bdn dh makin nk berisi..alhamdulillah, caiyok2 fiqah..moge cepat berisi n sihat sllu hendaknya

-dh pndai pegang tgn

-kaki dh pndai naik2 kt bdn ibu @ abah bila xdpt susu (susu botol dari perahan ibu)

-mata mmg dh pndai merenung n pndang org (pndangan mata dia mmg tajam..suka bila dia renung kita) ehe

-minum biasanya dari 1.5oz-2.5 oz skali minum

-dah gi checkup baby utk injection masa genap umur baby 1 bulan. berat 2.45kg..turun dari berat asal (2.53kg) tp xpe, insyallah baby akn trus membesar...

berat: 2.53kg berat 1 bulan: 2.45kg
tinggi: 46cm tinggi 1 bulan: 55 cm
ukurlilit kpla: 30cm ukurlilit kpla: 32cm

**baby fiqah ni cerdik laa...;) xsbr tgk perkembangan dia dari hari ke hari..bulan ke bulan..

Sunday, November 28, 2010

Afiqah dah 3mggu...=) Ibu masih berpantang..

-baby dah nampak berisi ckit kt pipi dia..
-baby dah minum susu agak konsisten
-sejak 2-3hri ni, baby dah tido ikut mak pak dia..klau ktorg tido kul 11 bgn kul 5 cmtu..bhya x???
-xnmpak sgt dah tulang temulang mcm org ofrika..
-baby dh sllu senyum..sgt2 cntik..bila baby senyum, kite pun mesti tersenyum jgk...comel sgt..ehe (baby senyum,sume org senyum..kan?)ehe
-sgt cerdik my baby ni..xconfuse puting ibu dgn puting tiruan..awal2 tu risau jgk,tp ada jgk cakap dgn baby, ni puting ibu, jgn confius ye..dia pun dgr..bagus kan anak ibu ni :)sbb dh stat susukan dgn botol..tp still susu ibu..n insyallah nak breastfeed smpai umur fiqah 2thn..ameen
-bila kita cakap2 dgn dia, dia mcm faham je..ada one time tu, cakap dgn dia..nanti kul 2.30ptg bgn ye, minum susu..skali mmg tepat 2.30pm dia dh bgn merengek..ehe

Perkembangan ibu
-kejap pakai bengkong kejap x..uhu..payahla nk gerak2..
-mkn dlm pantang : nasi,sup aym+lobak putih+lobak merah, jus pegaga (stiap pagi), sup daging berulamkan pegaga, air serai, brekpes mkn roti bakar dgn mushroom sup dgn air milo+susu kambing
p/s: kena rajin berbengkong, kne rajinkan diri utk mkn mknn berkhasiat..disiplin! ;)

my breastfeeding journey 1

nak breastfeed baby ni adalah satu tugas yg bukan senang..memerlukan kerajinan, semangat yg kuat n minda yg positif. sesape yg mmg tgh fully breastfeed anak tu memang nabila salute la..

for me, memang niat awal2 dah nak fully breastfeed my baby, tapi ats sebab2 yg xdpt dielakkan, dh terpksa bg susu formula utk 1-2hari tu..citer nye begini..

si ibu xtau yg selama 2mgu pertama dia nyusu, si anak x menghisap sgt susu si ibu..then,bila 1 hri ni(mggu ke 2 ank lahir),terperasan tulang temulang si anak ni dh mcm org afrika tu..kurus sgt..so dh risau,bitau hubby..kitorg pk2..apa masalahnye ye..sbb nk kata breastfeed..dah breastfeed dah..tp berat si anak lg turun ada la..so,kitorg trpksa decide utk bg susu formula..tp, at the same time..start perah susu si ibu..nk tgk si ank hisap bpe byk..hisap ke x...then, bila diamati sume..si anak leh plk hisap mllui botol, tp bila nk hisap kt puting ibu..dia mcm xhisap dgn kuat..ye la, sbb puting tiruan ni, hisap ckit je, dah kluar hasilnya..

so, starting from hari ke 15 tu, ktorg (hubby n me) dah buat plan..i still wanna breastfeed my baby..so, perahlah stiap 2jam utk bg kt baby..klau xckup, baru bg susu formula..masa mggu2 awal ni, mmg susu dpt ckit..dalm 2-2.5oz skali perah..tp keep on perah smpai la ke harini..tgh berusaha mcmana nk breastfeed my baby sepenuhnya, tanpa perlu perah2..mesti sentiasa fikir positif..susu ibu cukup utk anak ibu ni..ameen

Monday, November 22, 2010

Selamat bersalin :)

Alhamdulillah..selamat melahirkan seorang puteri..:)

Nama diberi: Afiqah Batrisyia (Yg sgt pemurah,berpengetahuan, cerdik, pintar)
Tempat Lahir: Hosp Serdang
Waktu: 1.21 petang
Tarikh: 7 November 2010

Ni gambarnye..:)



p/s: sorry lama xupdate..amik masa nak adapt to a new life ni..kwn2 susu byk x? baby nabila ni bila isap puting ibu dia kejap je isap..tp bila bg botol susu (perah masuk dlm botol) laju je dia abiskan..agak2 apa masalahnye yea...

Wednesday, November 3, 2010

sudah 39 minggu..

harini adalah checkup terakhirku di kk putrajaya for my anak sulung ni insyallah...sebabnye, mgu depan punye date dh kne bersalin..berat naik 1.5kilo..(org bese dh dkt lg turun ye..kte makin naik pulak,ehe) blood pressure and air kencing sume ok..alhamdulillah..

tp,

pg td at 5am lebih kurang..ada rsa sakit2 mcm contraction..lebih kurang 10mnt skali..pstu bgun2,mcm ada lendir2 tp ckit je la n xpekat..(1st tanda bersalin) pstu smbung tido blk..contraction masa tu dh xde sakit sgt..dlm hati ni,kot2 dh leh bersalin arini kot..pg2 tu brekpes dlu,pstu gi kelas penyusuan susu ibu..untung kali ni, sbb dpt dgr trus ceramah 1&2 sekaligus..sbb rmai buat permintaan nk buat sekaligus..memang best nurse tu bg ceramah..kalau sesape nak gi..boleh je gi..even ibu2 yg dh ada anak pun leh dgr sama jgk..dia stiap hari rabu & khamis..dlm kul 9 & 11(detail lebih lnjut kne tnye org KK Putrjya..k ;))

so, dh lps dgr ceramah susu ibu tu, gi checkup plk..dalam kul 11, masa gi buat urin test kat KK, tgk ada bloody coklat2 gtu..(mula2 xsure tu tnda bersalin ke tu??pstu nurse kata ye la tu..)..nurse dh bising2,nape x gi hospital trus..pstu hbis je checkup kite pun trus gi hosp..depa cek CTG sume..dgn cek bukaan (adoi,sakit gak)dh kali ke-3 dh kne cek jalan..(1st n 2nd time kt hosp kjg masa kne warded sbb rsa baby kurg gaktif) tp until cek yg ke3 ni pun, doc kata jln lum buka lg..tp btul la..org kata...anak 1st ni,lmbat ckit nak buka jalan..kne rajin2 ikhtiar..:)

so,kite pun blk la..sebelum blk tu,mkn la lunch kt hosp tu..hubby kata nk klua hari apa2 pun xpe, mesti ada hikmahnya..sayaanngg kt hubbyku sesgt..wpun bru kje 2hri kt tmpat bru, dh kne time off 1/2hari..pengorbananmu amt ku hargai..(jgn muntah ye bca ni ;p) nsb hubbyku sntiasa di sisi..ni tgh sakit2 lg ni..bila dh wktu mcm2 ni, bru nk igt dkt dgn Allah..bru kte stat rajin bca quran blk..tp bila dh bca tu, tenang sgt..

mnta ampun n maaf ye klau ada salah silap kt sume org..moge Allah permudahkan urusan kita..ameen...

p/s: due lg 7hari..mcm dh xsbr je..ehe..ada org lg la dh overdue 40mggu 10hri pun rilek je kan? skrg ni, byk2 doa moge mudah je urusn bersalin nnti..

Monday, November 1, 2010

Petua gebu n subur..

Ni ada petua untuk gebu and subur cara maizawati..

1.amalkan berpantang
2.amalkan makan makanan panas
3.makan jamu serbuk
4.minum air akar kayu
5.elakkan minum ais dan minuman berkarbonat selama setahun
6.minum madu setiap pagi dan malam

Kene buat entri khas ni, sbb takut lupa nnti..nnti dah berpantang, leh follow..;)

Motivation Song

Saturday, October 30, 2010

Jualan gudang My Dear

Kpd mommy to be n yg dah jadi mommy..

Sila lah mengunjungi jualan gudang tersebut..me dah gi dah semalam bersamaan 30th oct..memang murahhh..antara barang2 yg sempat i borong:

1) tempat mndi baby (yg ada tempat letak baby tu + besen dia)- RM45 je

2) steamer + sterilizer (Offer 2 brg ni if bli skali) - RM120 Je (klau x,hrga dia RM200++ (besenye klau warmer je dh RM100++) murah la..kan

3) cloth diaper (4-RM100)

4) playpen RM70 je (yg ni sape cpt dia dpt..dpt yg display..hrga asal RM199, discount to RM80, pstu ntah camne dpt lg discount) rezki baby kot :)

5) tilam baby RM22 je
Total: RM300++ jgk la..tp not bad..utk long term ni ;)

mmg murah, kaunter pun byk..xyh beratur pjg..yg mana berkesempatan nk gi tu, gi la..stroller,bju,playpen, bedding cot..byk lg la pilihan..ni ada dia punye details:

Preparation nak dekat2 bersalin..

Assalamualaikum semua..

Apa khbr hrini? yg mna yg tgh menunggu hari msti tgh risau bila bby nk klua kan? Sakit2 kt bwh tu dh stat rsa masa bila? as for me, sakit kt bwh tu stat rsa msa 38mggu..sakit yg mcm tiba2 je sakit tu pun ade jgk..tp xkonsisten lg..yg skrg ni rsa sakit je kt bwh tu..dh nk dkt2 ni,mcm pk..stiap pg bgn je 1st thing i would do is check my baby's movement..usap2 dia..bila dia ada gerak, bru lega sgt2..:) pstu kira pergerakn baby..ubat mkn jgk..kaki ni dh sgt2 bengkak..sakit sgt klau berjlan tu..klau nk jln jauh dh xlarat kot..ni ada beberapa tips nak bersalin cepat..

Tips nak bersalin cepat
1)ML dgn hubby lebih kerap-cepat jln terbuka (yg ni klau dh 37weeks dh mmg digalakkan dh)
2) mkn mknan yg leh kerap gi toilet
3) urut2 kt bhgn tut tu sllu
4) bykkan berjalan
5) bykkan minum air kelapa
6) bykkan minum air zam2

Mudah bersalin:
1) teknik pernafasan yg btul
2) masa nak meneran tu ingat Allah, kuatkan semangat, mesti kuat, tahan sakit tu


Preparation lain:
1) bykkan baca ayat nabi yunus, istighfar, selawat
2) cakap2 dgn baby
3) bag ibu+baby dh packing
4) minta ampun kat suami byk2


p/s: ni dah 38 weeks n 5 days..moge baby sihat2 je..Happy 1st anniversary to me n my hubby!!! moge kita bhgia hingga ke akhir hayat...=D ameeeen...

Wednesday, October 27, 2010

Checkup at KK Putrajaya at 38 weeks

Alhamdulillah, sume ok..

Berat ibu: 64kg (naik 1kg dlm seminggu--patutnya 0.5kg je seminggu,nurse bebel jg)
BP: 95/73
Air kencing: ok

Sume ok, pergerakan baby je yg kurang aktif berbanding sbelum ni..sbb sebelum2 ni pergerakan baby sgt2 aktif..

Nurse just kata anytime je boleh bersalin dah ni..tu la, tgh tunggu masa je..baby syg, nk klua tarikh bila? due date doc bg 10/11...klau nk klua harini,sonoknye!!! klau 30hb10-beday ayah dia =D, 31hb10-1st anniversary kawen ktorg, 1hb11-cantik angkanya..ehe..bila2 je la bila Allah dah izinkan..:)

pe pun, doakan me selamat bersalin n melahirkan baby comeyl ye...=D

Wednesday, October 20, 2010

checkup at 37 weeks

berat skrg : 63kg
berat dulu : 50.2kg
hb: 11.4
BP: 115/70
air kencing: ok
berat baby: 2.8kg
bsp: 3.8/3.7/5.2

alhamdulillah sume ok :) nurse kata anytime from now dah boleh bersalin dah. baby dah ready dh if nk duk kt dunia luar ni..ehe. lg dia pesan, klau leh nyusu badanla..byk kebaikannya..lg dia pesan klau nak make love, go on je la..xkcau baby pun..dh dkt2 ni lgla dia galakkan..ehe..mudah jln terbuka katanya..ehe

harapla baby klua before due date..sbb klau x, kne induce..sbb ada kncng manis masa ngandung ni. baby klua skrg pun xpe ye..ehe. harini abg ada interview mara kt pekan,phg..kudoakn moge dia berjya n mudah je urusan dia masa interview tu nnti..ada rezki, dptla dia kje govt..apa2 krja pun xpe kn..yg penting rezki yg halal lg berkat..:) ku pun berdoa agr kontrakku di ptrjya dilanjutkan lg thn dpn..n tesisku dpt siap before ku due..ameeen

mcm2 rasa skrg...

dah akhir2 ni mcm2 perasaan dtg..xsabar nk beranak pun ada..takut..emo pun de jgk..tiba2 je mengalir airmata ni..especially bila ada abg..mcm sensitip sgt2 skrg..cian hubbyku..tp moge dikuatkan semangat kami utk menghadapi hri2 mendtg

masa 36 mgu+++ ku telah diwarded ke hosp sbb kne monitor pergerakan baby. ku rsa risau sebenanye baby kurang gerak..n ada at 1 time tu, baby lgsung xgerak wlau ku telah goncang sekuatnye2 dia..(cian dia)..mula2 gi klinik..tp doct ctu kata klau bkaitn dgn pgrakan baby, trus g hosp..so, dpt referrel letter ke hosp ptrjya..cek2 doct suh admit dlm wad..tp wad dh penuh pulak..pstu diorg call hosp srdg..penuh jgk..akhirnya ku dicampak ke hosp kjg..wad kelas 3..d ctu la ku mndpt pengalaman berjmpa dgn ibu2 yg seangkatn dgnku..ada jgk ku dpt lihat keperitan dan kesakitan seorg ibu muda ni menahan sakit contraction..nsb baik ibu dia sntiasa ada bg support..bab baby kurg gerak ni xleh main2..sbb dgr dri pengalamn 1 org ibu ni, pg tu dia g check up baby sume ok..skali ptg tu dia dh xrsa bby gerak..dia kata rsa mcm perut dia mcm bola yg isi air..kosong je..x berat mcm bese2..bila gi hosp tgk2 baby dh meninggal..masa tu dia dh 36weeks++ dah..tp ibu tu redha..doc kata sbb ibu tu ada darah tinggi..bhya klau ibu ngandung ada drh tinggi ni..mmg kne extra jga2..

pe pun, 1 mlm je ku diwarded..jntung baby dimonitor n bukaan dicek jika2 dh terbuka..time doc seluk tu, tahan je le..doc kata jln blum buka lg..so selamat la xyh bersalin paksa..nnti nk masuk wad, nk prepare siap2 GL leh dpt wad kelas 2 free..ehe. kt hosp kjg ni, klau wad kelas 3, duk 1 hari rm3 je..murah kan??? hehe..doc n nurse sume baik2 je :) alhmdulillah, baby pun ok je..sihat..gerak aktif lg..masa scan tu baby dh 2.8kg dh..cpt baby ibu ni membesar dgn jayanya

bila baby nak kluar ye? harini nak??? ;) ehe

Wednesday, October 13, 2010

kena kuat semangat..

mggu yg ke-36 dah..
kena kuatkan semangat..
ibu harap baby kuat ye..ibu tau baby kuat semangat mcm ibu dia..

skrg ni byk sgt kerja..nk siapkan tesis, kerja di ofis..kdg2 masa duk sibuk siapkan kerja2 ni smpai terabai baby dlm perut ni..mkn ubt n minum susu pn tlupa kdg2..pasang quran pun dh jarang..ibu mesti kuat!..

insyallah nak siapkan tesis by 15 oktober ni..caiyok2..xmo tangguh2 lg dah..ibu kne rajin bacakan alfatihah..baca doa nabi yunus..rajin zikir..sbg pengganti

k,moge ibu2 di luar sana pun sihat2 n rajin2 hadiahkan anak dgn bacaan al fatihah..insyallah

Saturday, October 9, 2010

ku demam pula..

semalam, ada jamuan hari raya kt departmentku..pstu ku melahap sume yg ada..bukan tahap 2nd round je..beround2 kali ku melahap..mmg xsedo diri tul..uhuhu..;p pastu mlm tu, yakni mlm semalam, terjadila adegan ulang alik ke toilet berkali2..mmg sakit perut sbb cirit birit..mungkin sbb tersalah mkn and terover mkn..peyut xleh tahan..

so hrini..bgn2 pg rsa bdn xbpe sihat..nsb hubbyku baik menjagaku..siapkn brekpes sume..thanx my hubby..luv u so muchhy..

so nk cover blk dari sakit cirit birit tu pg tu isi perut ngan cengkodok udang..tghari ku msak bubur..skrg dh ok ckit..alhamdulillah :) lgpun ku kena kuat sbb ada kerja nk disiapkan harini..iaitu...menyiapkan tesis masterku..sbb bila dh naik ofis,kerja ofis mmg byk..xbersentuh pulak tesis ni..target nk hntr mggu ni..pray 4 me ye..nk siapkan tesisku ini b4 due..insyallah boleh2!!!

skrg ni,di akhir2 bulan ke-8 ni kne byk jga kesihatan..org kata seeloknye jgn demam time ngandung..tp sistem bdnku ini sng je kne infected..mybe dugaanNYA n sbg penghapus dosa2ku..ya Allah,kuatkan hambaMU ini..

Tuesday, October 5, 2010

sukenye klau baby gerak..

masa awl2 mengandung dlu, nk sgt tau cmne rasa baby gerak..cmne rasenye..seronok kan?? klau baby hiccup lain dari baby gerak..baby hiccup dia punya rasa kan..perut kita consisten naik turun..mcm kita tersedu..konsisten pstu xdela lama sgt..dlm 5mnt je.

tp klau baby gerak..time kita belai2 dia..kita sembang2..kita lapar..time nk tidur pun baby gerak aktif..

mcm my baby sygg ni gerak aktif bila kita belai dia,bila kita sembang2 dgn dia, pastu masa bulan puasa pulak time berbuka puasa, sebelum tidur n bgn sahur..mmg dia aktif..ehe..dia pun nak join sama..pastu klau nk bgn solat isyak tu, dia dah jaga dlu dah..remindkan ibu dia..bagus anak ibu dgn ayah ni..shayang sgt kt dia..

skrg dh di akhir bulan ke-8 ni, baby mmg sgt aktif gerak..perut ni rasa beralun je..sonokk sgt..kdg2 ckp "wow"..subhanallah..nikmat yg hanya dpt dirasa oleh kita bakal ibu..=)

tp klau baby xgerak, risau jgk..sllu dia aktif je..tp klau time tu dia xaktif, dh mula risau..doktor suh ckp2 dgn dia..kejutkan dia..bile dia dh gerak, bru lega hati..tu la, al kisahnya..yg carta pergerakan baby tu..baby dh 10x gerak masa kul 11pg..tp klau leh kita kne tgk sepanjang hari cmne pergerakan baby kita..yg penting sentiasa tgk..jaga2..insyallah baby kita sentiasa sihat..ameen

Friday, October 1, 2010

Pening nak pilih set bersalin mana satu..

hurrm..
ada x uolls yg ada masalah nak beli set bersalin? mcm2 kan kt pasaran skrg..dari yg set tradisional2 hinggala ke moden punye set..leesa formula..Nona Roguy (NR)..Amway..Sendayu Tinggi..Ibu Halimah n byk lg..

Mcm NR ni mmg antra yg terfemes..tp mhal n xtau nk berbaloi x bli satu set tu..sendayu tinggi pulak mmg mahaii (390 cmtu)..amway..ok..tp xbyk org review lg..ibu halimah ni plk..mmg tradisional la sume..

Actually yg penting kena tnya pd diri jg..berapa bajet yg ada? suka ke nk minum2 pahit klau disuruh minum 3 kali sehari?? daya ke idok? apa motif nk beli set bersalin tu? ada org, ikut je..org beli tu..dia pun beli tu..so,kita detailkan apa yg kita nak..

As for me..
bajet: xdela nk ada byk duit tu..(mayb around 200 ke 300 la) termasuk bengkung
suka x mnum pahit: x suka..kang takut last2 xminum lgsung..so myb i pilih dlm bentuk kapsul je
apa motif beli set bersalin: nak tambah susu bdn, nak kurus, nak buang angin, nak kembali ke shape asal n kuat tenaga

n the choices yg memenuhi kriteria di ats adalah: jeng jeng jeng..hehe
maybe
utk tambah susu -->phytonatal (NR)(ni beli nnti kot ;p )
utk kurus n kembalikan shape bdn --> bengkung leesa formula
utk penjagaan luar & dlm (kecutkn rahim, kembalikn tenaga, n etc) --> leesa formula

sbb apa pilih set leesa formula?


sbbnye dlm set tu ada dah bengkung, tablet ikan haruan (utk cpt sembuh luka), ada krim halia, myk telon (utk kembong baby) n ada kapsul perawan (utk kecantikan n pemulihan dalaman ibu)complete set dah tu.. harga dia rm225.00 ok x???

tp masih dlm review lg..kot2 nk bli set amway pulak ke..tp stakat ni,nk try leesa formula..kwn2 lain dah beli ke set bersalin? ke ada cadangan the best utk set bersalin ni??

ni set bersalin NR



ni plk set amway..rm290

Untuk Dimakan/diminum:
(1) Teh Herba (10 uncang) - Membantu pembekuan darah dan membantu mempercepatkan penyembuhan luka
(2) Lepas Bersalin 1 (60 kapsul) - Mengembalikan vitaliti dan memperbanyakkan pengeluaran susu ibu
(3) Lepas Bersalin 2 (60 kapsul) - Membantu mengembalikan tenaga dalaman

Untuk Kegunaan Luaran:
(1) Herba Pembersih Wanita (20 uncang) - Membantu mempercepatkan penyembuhan luka jahitan
(2) Herba Mandian (20 uncang) - Membersih dan menyahbau badan
(3) Minyak Urut Herba (60ml) - Meningkatkan peredaran darah dan mengeluarkan angin
(4) Minyak Bayi (60ml) - Mengelakkan kembung
(5) Campuran Peramping Perut (20 peket) - Mengempiskan perut. Dengan kombinasi bengkung ia membantu ibu-ibu mendapatkan berat badan ideal dengan lebih cepat.
(6) Campuran Penghangat Badan (20 peket) - Menghangatkan badan
(7) Campuran Penenang (15 peket) - Mengelak sakit kepala dan angin di kepala

Buku panduan dan carta penggunaan pun dia bg..

Hurmm,pilih jgn x pilih...ehe

decisionnya: bengkung, myk urut ibu n baby, krim halia (xyh beli-dh ada)

so tinggal nk beli tungku moden (rm40-beli dgn matron),
pilis, param,teh herba, scrub bdn (beli dgn anjang-rm40), mandian herba (beli dgn mak bidan tukang urut je la)
yg lain2- plan nk bli pil/minuman pati ikan haruan, scrub badan n krim kulit vaseline

Thursday, September 30, 2010

Antenatal Class di Hosp Serdang

dah 34 mggu ni, mcm2 perasaan dtg..takut, xsabar menunggu kelahiran baby..sume ada.
tp syukur alhamdulillah stakat ni mmg xde rsa sakit pinggang lg..mungkin posisi masa tido n masa berjalan yg betul mmg byk membantu

Actually kan, posisi yg betul ni sgt33x penting utk kita yg tgh ngandung ni..klau salah sikit, dah sakit..dari awal lg kita dh kne train diri utk sntiasa berada di posisi yg betul. k, nak story psl pengalaman dh gi klas antenatal kt hosp serdang..scra keseluruhannya input dia ok..dia ada ajar posisi yg betul ketika berdiri, berjalan,duduk n baring. Memang bagusla klas ni...recommended utk sume org..free pulak tu..klas tu mmg free, open to all pregnant couples, klas tu biasanya every thursday..pe2 leh call bhgn O&G Hosp Srdang k..

Slain dari blajar posisi yg betul, senaman utk mengurangkan sakit pinggang pun dia bgtau..n part plg ditunggu2: part teknik pernafasan ketika melahirkan anak..cara dia..tarik nafas dalam2..lepas tu fuh,fuh,fuh..tp bila dh contraction lg kerap n masa nak push tu..masa tu la tarik nafas..then lepas pelahan2..try k :)

Hubby n I byk jgk bertanya..ehe,ye la..ada pakar baik tnya mcm2 kan..so pendek kata, penceramah ni mmg bagusla..10/10 la :) recommended utk yg dah 5 bulan ke atas pun dah leh attend..tp the best maybe around 7 ke 8 bulan..apa2 nk tnya i, leh la tnya..(no telefon hosp serdang: 03-89475555)

Haa lg satu, puan tu sgt suggestkan senaman kegel..senaman kemutan org Melayu panggil..cara dia..try kemut (mcm tahan nak kencing) selama 10 saat..time ni korang jgn tahan nafas..buat mcm biasa je..lepas 10 saat buat mcm biasa..lepas tu ulang balik step td dlm 3x..puan tu kata senaman ni membantu kita ketika bersalin nanti..

Ni antr gmbr utk tatapan kwn2..gmbr hasil ehsan en.google



Tuesday, September 28, 2010

34 weeks

Hehe..skrg ni tgh musim raye lg..so,memang nak membersarkan bdn je la..mana2 open house mkn je kjenye..tp ubat x miss..i sntiasa bw dlm handbag ni..lgpun husband i jd reminder tetap bab2 kesihatan isteri n anak dia yg bakal lahir ni..:)
scan dkt az zahra masa 33 mggu baby is at 1.8kg, kepala baby pun dah start engaged ke bwh..(bagus anak ibu ngan ayh ni =D)..sbb sblum2 ni dok risau, doc kata klau at 36w baby lum turun kepala lg, kne prepare utk ceaser. start dari haritu, duk sllu ckp kt baby, nnti nk klua kepala kluar dlu ye...(urmm, baby dgr ckp mak ayh ni..:) ) pstu 2hri lepas tu scan kt hosp kjg baby dah naik to 2kg..alhamdulillah..caiyok baby..moge sihat sempurna je, insyallah

So, dalam mggu2 akhir ni, berazam nak mkn supplemen tambahan tiap hari n susu nak minum 2x sehari. Apa yg patut kita mommy 2 b ambil ye? Antara yg doc2 pakar O&G suggest EPA (utk kecerdasan otak & kulit yg cantik), Vit B complex (kecerdasan otak baby), Vit C (kecantikan kulit & kesihatan baby), iron tablet (utk bantu tambah darah- utk elak baby kena jaundis & kesihatan keseluruhan jg) n susu paling penting (tambah gebus baby n utk kesihatan tulang) haaa..air kelapa lehla minum sllu jg, org tua2 kata nnti baby kita kluar bersih..

Perkembangan ibu: jalan mmg kdg2 tu dh stat rasa sakit, so jln la pelan2..
skrg ni rajin berjalan..ehe..mana tau nanti senang bersalin...insyallah. pepun, skrg ni i doa byk2 biar mudah je bersalin nnti..doa agr baby sihat fizikal dan mental..ibu2 aka rkn seperjuangan lain pun, kita rajin doa ye..doa byk2..lg spesifik lg bagus..ye x? baru ada rasa hub dgn Allah..

p/s: brg2 baby dh complete! brg ibu ada lg la xcomplete (maternity pad, towel n dosposable panties) k,nnti i update lg..

Tuesday, September 21, 2010

Perkembangan di 33 weeks

-Muka dah start gebus
-Kaki dah mula start bengkak2 ckit (tpi sbb hubby rajin pakaikan stokin, dia jd mcm xbengkak sgt, bagus suami i ni ;))
-Perut memang dh stat obvious- sume org kt ofis tegur, perut dh nmpak..klau x, sebelum raya ni mcm nmpk xnmpk perut ni..(actually masa raya ni melantak habis2an utk besarkan baby- so, nmpak jg hasilnya,ehe..)
-Skrg ni stiap mlm sebelum tido, hubby akn siapkan soalan matematik utk isteri dia ni..leh latih minda ibu n anak skali..bagus kan? ;) love my hubby..
-Dah mula nk rasa sakit pinggang- posisi kne jaga2 la
-Nak tidur tu susah ckit sbb dh rasa sakit pinggang n sesak nafas..tp once dah terlelap lgsung xsedor..;p
-Jalan dah slow ckit
-Masa 33 weeks ni jg i gi klas antenatal kt hosp serdang..nnti klau sempat leh citer psl klas ni..
-Masa utk stat pk psl packing brg2 ibu n baby ke hosp n berpntang nnti
-Masa utk siapkn sume kerja2 n thesisku..

Moge dipermudahkan segala urusan..ameeennn

Sunday, September 12, 2010

Raye pertama sbg suami isteri..

Ehe, title xtahan..raya pertama bergelar isteri..adala beberapa pengalaman baru yg dikecapi..sebelum tu i nak wish Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin pada semua ummat Islam especially yg tgh baca coretan ni..

Malam raya haritu buka pose di umah mak kt bangi..psl esoknya pg2 lepas subuh depa sume bertolak ke terengganu..so ambilla kesempatan berbuka n bersalaman malam raya tu..me xikut blk ganu, psl my hubby ni concern me tgh ngandung bulan ke-7, hubby kata beraye cni je la..so, me ok je :) Before blk tu, mak bekalkan rendang ayam dgn lomang..leh buat mkn utk pagi raya kitorg,ehe..

So,pg raya tu, kitorg siap2, mkn dlu..pstu dlm kul 8 lbh kitorg gerak ke msjid desa surada utk solat sunat aidilfitri..khutbah dia leh tahan lama jgkla, dlm 1 jam jg..mcm2 isu dia ckp..jgn leka, jgn cari sebab utk permusuhan sesama kita Islam..mesti bersatu..igt apa bekalan utk akhirat cna..yela,bersedekah,tuntut ilmu, sentiasa dahagakan ilmu akhirat jg kan..bagusla, at least ada pengisian hati ni...xde biar kosong..

Lepas tu,ktorg pun gerak gi semenyih umah mak mertua i..haaa,amik,3 jenis kari ayam, dgn nasi impit, rendang,lemang, lontong..sume makanan yg diidamkan sume ada..xkempunan eden, ehe..pstu ptg ckit gi beraya di umah sanak sedare belah abg..kt beranang..ada mak lang, mak itam, mak cik esa..tulakot..mlm tu ktorg sempat singgah umah si karm din, drebar bos..fmly dia mamak,so ikut adat resam diorg klau 1st time pregnant dtg umah diorg bg duit raya..huu,alhamdulillah rezki baby..pn. rokiah pun de bg duit raya..krjn pun bg duit raya..alhamdulillah,rezki baby ni..:)

Raya ke-2 plk duk umah, kemas umah..cik abg yg byk mengemas..ehe,ye la dh jnji..kih3..tu yg umah berkilat tu..ptg tu fiza dtg bw ank n hubby dia..n esoknya raya ke-3 kitorg beraye kt ukay perdana umah bos (pn.fatimah),uii mcm2 mkn..fish n chip,udang butter,satay,mcm2 lg la..mewah woo.. n gi umah fiza pstu umah fathiah..

Sonok la beraye thn ni..ehe, skrg ni ku menaip di ofisku..mahu mula kerja hari ini..utk menyiapkan kerja2ku sblum ku due..takut bersalin awal..pe pun, raya totap raya..insyallah,raya slagi larat,ye idok..ehe..

Wednesday, September 1, 2010

List for Hospital Bag & During Berpantang

Going To Hospital :

Mothers :

Nightdress / Nightgown (2 Sets) - Ideally loose fitting with buttons to the front for easy breastfeeding.
Dress / Robe (1-2 Sets) - For receiving visitors or when checking on baby in the nursery room.
Warm Socks (2 Pairs) - To wear in the delivery room.
Nursing Bras (2 Pairs) - For breastfeeding.
Breast / Nursing Pads (A Few Pairs) - For breastfeeding.
Disposable Underwears / Panties (4 - 5 Sets).
Sanitary / Maternity Pads (1 Pack) - Most hospital will provide only one pack and will charge if you get more.
Slippers (1 Set) - Preferably one with non-slip sole.
Audio CD & Player / Books & Magazines - For relaxation.
Breast Pump - Helps to stimulate milk production as babies tend to be sleepy during the first few days after birth.
Nursing Pillow / Support - Assists in positioning of babies during breastfeeding especially for c-section mothers.
Toiletries - Mild fragance-free soap, shampoo and deodorant so that baby will recognise the natural scent of mother long before sight recognition.
Toothbrush, Toothpaste & Floss
Glasses or Contact Lenses
Cosmetics & Make Up
Comb / Hair Brush
Handphone & Charger
Tudung/sarung tangan/telekung

Fathers :
Camera, Films & Batteries / Camcorder, Tapes & Batteries
Address Book / Phone Number List - To call to announce the birth of baby.
Money - Preferably coins for vending machines or pay phone.
Admission Form - Shall bring this form everywhere you go after 36 weeks gestation as you might deliver anytime.
Infant Carrier / Moses Basket

Siblings :
Favourite Toys, Dolls / Books - Helps to keep them occupied.


Going Back Home :

Dress For Mother - Preferably a loose fitting and comfortable outfits.
Clothes For Baby.
Mittens & Booties For Baby
Receiving Blanket For Baby.
Disposable Diapers For Baby.

p/s: bag belum packing lagi, tapi barang2 baby n kelengkapan ibu almost dah ada semua..tp baju baby lum basuh lg,uhu..insyallah akn dibuat jg..

Sunday, August 29, 2010

Breastfeeding preparation

Berkenaan dgn persiapan nak menyusukan baby ni, ada la baca ckit2..tentang breast pump, botol susu, penjagaan botol susu, survey harga, macamana nak bg susu banyak tu yg paling penting....

Ramai ibu2 skrg kurang@ sikit je susu tu..maybe sebab stress, kurang sumber kalsium masa ngandung lg, kurang ilmu...hurmm,kena banyakkan baca lg especially kt forum2 mcm WMC & hospital bersalin..

tips nk bg susu ibu banyak:
1. jangan stress
2. banyakkan berehat
3. makan makanan berkhasiat (lobak putih, susu, kurma, ikan, minyak ikan polleney)
4. always think positif n happy n ceria2 je nak bg khasiat yg terbaik pd anak
5. doa moge mudah je dlm stiap urusan..insyallah...
6. sentiasa fikir alternatives n tenang2kan diri...

p/s: skrg tgh survey breast pump & bottle yg plg ok, terbaik n sesuai dgn bajetku..ni antara yg dlm senarai nak beli ke x..


p/s: rasa2 nak beli 2xtriple bottle of 4oz = 6 bottle of 4 oz n breast pump manual jenama avent. Bila beli set avent ni dia dah siap 20 disposable breast pad, so xyh pening2 nk beli lg..kepentingan breast pad ni, klau susu banyak...takut melimpah2..tu yg kne prepare je la breast pad ni..

Friday, August 27, 2010

Persiapan Raye..

Ehe, smlm beli bekas tupperware utk letak kerepek 2 balang sederhana besar kt depan ofis ni..diorg tgh wat sale..murah n comeyl je bekas nye..limited edition lg..2 for rm30..n got discount some more..so jd rm28 je,ehe..lepas tu beli kerepek pisang 1 kilo..rm14..nnti nk jalan2 gi kjg plk utk tgk2 kerepek2 lain, brg2 baby n ibu yg xlengkap lg..yeay..sonoknyeee!! Utk persiapan raye ni, xdela nk bli mcm2 sgt..bju raye tempah 2 psg, kuih raye mybe mnta sponsor dari mak n akak ipar yg kte tolong jualkan kuih depa..byk jgk yg mengoder..xsangka..ehe,mungkin rezki baby..:) lg..balang kerepek dh ada..2 je beli..tinggal nk beli balang kuih..ni cari yg murah jgk la..tp mestila ada quality jgk..xsbr nk rayee...syokyne raye..thn ni me beraye dgn suami...yeay..thn lepas x kawen lg..so,thn ni insyaallah 1st raya dgn hubby..so, plan raye dkt bangi n somonyih je la kot..n yg dkt2..nk mkn byk2 utk baby..biar baby comel..ehe..

p/s: skrg dah nk masuk 30 weeks dh..nk go for antenatal class, BSP bacaan sume ok..berat masa bulan puasa turun dari bulan lepas 56.9kg..skrg 55.9kg..raye ni tgk pulak cmne..moge Allah pjgkn umur kami yg berkat..ameeen...

Solat Duduk..



Bagi ibu2 yg tgh sarat mengandung @ ada keuzuran, ini ada panduan solat duduk yg betul..moge sama2 mndpt manfaat :)

Sunday, August 15, 2010

Be Positive Ibu...

Bismillahirrahmanirrahim...

Masa mengandung ni rasa sensitif sgt..cepat sgt mengalir air mata ni n cpt sgt terasa dgn hubby. Bila bulan puasa ni, rasa tak terdaya bila nk pergi keje kene gerak awl...utk elak jem yg berpanjangan..(sllu kluar umah kul 7, skrg kul 6.45 dh kne gerak dh). Klu x, mmg lmbtla smpai. Balik tu plk, masya-Allah, klu lmbt ckit..memang stuck in the jam for 1 hour-lebih nak sampai ke rumah..wlhal prjlnn biasa dlm 15-20mnt je. pstu nak prepare masak lg..mlm nk terawih lg..memang rasa mcm xterdaya je..........sahur pun nk masak jg..tu la,berat pun xnaik lgsung ni..patutnya kne ada kenaikan at least 2kilo utk 1 bulan bila dh masuk 7 bulan ke ats..

Hopefully,Allah kuatkan diri ini utk meneruskan hidup sbg isteri, pekerja, ibu, student master, anak dan hambaNYA yang solehah..ya Allah,kuatkan semangatku..

Wednesday, August 11, 2010

27 weeks

harini dah masuk hari ke2 bulan puasa..tp hari 1st for me coz semalam kne buat bsp. So, the result: 4.4, 4.3, 5.6, 4.6.. alhamdulillah,ok je bacaannya..semalam 1st time buat check up kt kk putrajaya..diorg senang je accept ibu ngandung yg terpaksa tukar2 ni..at last kt kk putrjaya jg..dkt dgn tmpt krja..dkt jg dgn tmpt tinggal..senang ckit..:)

ok,berbuka semalam sempat masakkan utk hubby sotong masak hitam dgn keropok bijan..berselera hubby habiskn satu lauk tu..;) utk sahur pulak pg td terjaga kul 4.10pg, memang niat nk sembhyg terawih n masakkn sahur..urm, utk sahur masak cendawan sup dgn aym goreng masak kunyit dgn goreng kentang..sempat jg minum susu..klau x, abis sumber kalsium ibu nnti..kaki dh start cramp2..tu yg takut tu..kesihatan kne jaga..

kan dah bestatus ibu ngandung yg bekerja, so semalam 1st time jg la merasa jem yg amat sgt..di mana org berduyun2 blk dri kje..masa tu gerak dri ofis dlm kul 6..smpai umah kul 7..wlhl klu hri biasa dlm 20 mnt ke stgh jam je prjlnn ptrjya-bangi..so arini tekad nk blk awl..dlm sbelum kul 5..ehe..tgk cmne..

lum pk lg nk masak pe utk berbuka nnti..utk mknn berkhasiat, igt nk bli buah2 an, minum air kelapa tu nak jgk,kurma klau leh stiap hari xnk miss

p/s: pg td ada terasa sakit kt bwh tu..xtau sbb pe..angin kot..ape pun, moge baby dlm perut ibu ni sihat n cantik :) ibu mkn byk2 mknn yg berkhasiat utk baby ye :)

Sunday, August 8, 2010

26 weeks n 6 days pregnant

Wah..xsangka dh nk masuk 7 bulan dh (26 weeks n 6 days)..skrang ni dah mula usha2 brg2 baby setelah dpt tau yg my baby ibu ni insyallah baby girl..tadi gi mkn kt seremban..ayah sanggup bwa wlaupun sok nk kje n ada pelancaran higyway baru pulak tu..ayah memangg baik....moge hubungan kita kekal hingga ke akhir hayat...mmuaah kt ayah baby..

lg beberapa hari dah nk masuk bulan ramadhan..apa persiapan ibu ye? urm..memandangkan ayah baby suka mkn rumah..ibu akn cuba siapkan mkn berbuka n sahur..insyallah, kan berkat air tangan isteri bila suami yg memperolehnya..:) insyallah..ibu akn buat yg terbaik utk ayh n baby :) dari segi pemakanan di bulan puasa ni..ibu persiapkn madu, mknn tmbhn mcm chlorella n spirulina (yg ni utk kesihatan n kecantikan ibu n anak..) lgi..susu n air kelapa klau boleh ibu nk minum sllu smpai ibu selamat lahirkan baby insyallah..susu mmg penting utk tulang n gigi ibu..air kelapa khasiat dia plk utk baby ibu n ayh kluar bersih je..:) semua yg terbaik utk keluarga tersayang..

bab bgn sahur ni sllu ibu serahkan pd ayah..ehee..ayh mmg bagus!!! moge Allah kuatkan abg utk trus bimbing keluarga kita..syg akn buat byk amal ibadah utk memberi motivasi pd syg utk berbakti pd abg di samping menambah bekal utk saham akhirat..sbb syg tau, syg byk dosa..moge kita diberi kerajinan n kekuatn utk sama2 mengimarahkan bulan ramadhan kali ni bersama2..(1st ramadhan kita kan ;) )

lg..ibu ada nk buat biz ckit..tlg jual2 kuih raya n air ayat quran 30 juzuk..saje2 je..ok, moge ank ibu dgn ayh ni sihat je ye..ibu dgn ayh tau anak ibu dgn ayh ni ank yg baik..kuat semangt..n insyallah cntik akhlak..ameen ya robbal alamin..

Friday, July 30, 2010

Asmaul Husna untuk Amalan Ibu Hamil & Menyusu

Bersalin dengan selamat.
Puasa 7 hari dan selepas solat asar baca Ya Khaliq Ya Bari' Ya Musawwir 21 kali, hembus ke dalam gelas berisi air yang kemudianya di minum sewaktu berbuka nanti. InsyaAllah.

Al Khaliq - Maha Pencipta, Ya Bari'- Maha Perancang, Ya Musawwir-Maha Memberi Rupa Bentuk

Ibu dan bayi yang dikandung sihat
Baca Ya Jalil 21x sehari..setiap hari sehingga bersalin.

Al Jalil - Maha Luhur

Menghindari keguguran
Jika bimbang janin atau anak yang dikandung gugur, baca Ya Raqib 7 kali setiap hari. InsyaAllah ia akan selamat.

Ar Raqib- Maha Mengawasi

Dapat menyusukan bayi.
Ibu-ibu yang bimbang susu tidak banyak, baca ya Matin 70x hembus didalam air yang diminum, insyaAllah susunya akan banyak. Lakukan setiap hari.

Al Matin - Maha Sempurna Kekuatannya

Menghindari keguguran *yang ini untuk suami2 yang isterinya sedang mengandung*
Baca ya Mubdi 99x dan hembus kepada wanita yang hamil atau letak tangan diperutnya ketika membaca, insyaAllah tidak akan berlaku keguguran..

Al Mubdi - Maha Memulai

Melahirkan dengan mudah dan selamat
Baca Ya Zul Jalali Wal Ikram 11x sehari. hembus ke dalam air dan minum. InsyaAllah.. lakukan setiap hari.

Zul Jalali Wal Ikram - Maha Memiliki Keagungan dan Kemuliaan

Sebaiknya sebelum membaca nama-nama Allah ini, baca Bismillah Hir Rahman Nir Rahim terlebih dahulu kemudian diikuti dengan selawat ke atas Rasul junjungan Nabi Muhammad S.A.W. (at least sekali, boleh baca 1kali, 10kali or 100 kali) kemudian zikirlah nama-nama tersebut.. setelah habis baca kembali selawat sebagai penutup. (at least sekali, 10 kali or 100kali)

So hope dapat membantu. Yakin dengan Allah, insyaAllah Dia akan bantu kita.

Checklist barang persediaan bersalin

http://www.bengkungmoden.com/checklist%20barang%20persediaan%20bersalin.pdf

to my abg syg, kita kena print this..buat preparation awl..nnti apa2 senang kan :) sume dh ada masuk dlm 1 beg @ bakul..insyallah moge sumenye selamat..dh masuk 6bulan ni,byk persediaan boleh dh start buat..

Ni info tentang macamana cara meneran yg betul

macam sy dulu pernah di ajar oleh sorang aunty teknik regangan tulang pelvis..memang berkesan sgt..sy x tau mcmana nk tunjuk kt sini...tp maybe ble search kt google kot..caranya pegang buku lali dgn tgn...tp tgn tu masuk bawah peha...bila dh pegang segala tenaga akan bertumpu kt perut n punggung..n punggung pun x leh terangkat so koyak x byk...sy teran 2 kali...3 jahit je walaupun ank 3.3kg....sapa2 yg preggy masuk 7 bln,buat2 la senaman tulang pelvis tu...insyallah...senang...

ye...kite perlu ade tenaga...
saya x ckup tdo...yela..sakit dtg kejap2..cam ne nak lena...
mase sakit kt umah.. mak sy sempat suap sy madu n telur separuh masak...
mak sy kate 2 elok utk tenaga...pastu kt spital..tgh sakit2 2 mak sy suap nasik ayam...
mak sy pakse...die kate..klau tdk xde tenaga..nak x nak sy mkn gak la..hehe...
sy pon x tau cam ne nak teran...tapi doktor ajar...rase nak buanh air besar je....tarik nafas...teran sekuat ati...pastu rase da lega...relax kejap...sambung blk wat cam doktor ckp td...huhu...alhamdullilah dgn 3 4 kali teran...baby sy da kuar....huhu ;p

waktu 1st stage (2cm-6cm) : tarik nafas slow2....hembus ikut mulut & relax..
-tapi bile jln dh bukak 7-8 cm : tarik nafas laju ckit....hembus ikut mulut (bunyi nafas tu cmni.. heh heh heh)
-bile dah dekat sgt nak bersalin (9-10cm), doktor soh teran : tarik nafas dlm2....hembus ikut mulut sambil teran sepanjang takat nafas yg boleh...pastu wat lagi tapi 2nd jgn tarik nafas dlm2 cuz takut baby termasuk balik..pandai2 curik nafas pastu teran cam nak buang air besar yg sembelit tu.. insyaAllah dipermudahkan proses kelahiran..

BILA JALAN DAH BUKA CUKUP:

TARIK,SEDUT NAFAS DALAM HIDUNG,MULUT TUTUP,SIMPAN NAFAS DKT DADA...TANGAN PEGANG KUAT SISI KATIL,PUNGGUNG JGN ANGKAT, TERAN MCM ORG GERAM...
NI PENGALAMAN SAYA 5 HARI YANG LALU.DOC PAKAR YG AJARKAN.ALHAMDULILAH SEKALI BUAT BABY DAH KELUAR

saya bsalin kat private.masa tu dah 2hari xbuang air besar.nurse situ lak xkasik ubat cuci perut dulu suh g berak mcm kat spital gomen....so time teran tu mcm takut2 la terberak atas katil.tu pasal yg xkuar2 jugak tuh,last2 kene vakum...

anak kedua,saya dah pandai,awal2 lagi guna ubat masuk ikut bwh tu utk buang air sbb nurse xkasik gak kt specialist tu.hopefully yg ke3 ni dipermudahkan....


tips lagi satu--teran masa rasa sakit jer..tak sakit,jgn teran--jalan tak buka time tu(no contraction)

Friday, July 9, 2010

Ya Allah..murahkan rezki kami...



Harini dah masuk 23 mggu aku mengandung..dgn 1 bulan aku dh bekerja di Kementerian Kesihatan, Putrajaya...alhamdulillah, aku seronok bekerja di situ..dapat jumpa dgn org2 best..dpt prgi seminar free...dpt join program MOH..jd urusetia..mcm2 lg..lg2 dpt berjemaah setiap kali zhor dn asar klau sempatku join..

Bulan Julai ni aku kekeringan duit..ku igt gji pertama ni dpt enjoy ckit..tp jumlah gji pertama tu adalah menyamai dgn duit yuran sem masterku...lgsung ku xdpt nk njoy..huaaaa...ku kena kluarkan duit simpanan aku utk top up keperluan harianku dn lain2..ini mungkin dugaan bgku..klau aku x krja, aku kne kluarkn lbih byk duit simpanan aku utk membyr yuran sem tu..tp xpela, ku harus bersyukur.....

Bulan Julai ni, aku kena gi minum air gula kt klinik..buat cek up spt biasa..qada' puasa lg 2hari..join program taklimat katering sihat..n i want to submit my paper n tesis..so Nabila, rajinkan diri utk siapkan paper n folow up with dr mirna..

Bulan Julai ni jg, aku nk g scan baby..tgk kot2 dh nmpk jantina baby..ehe..dh nk masuk bulan ke6 ni aku nk byk2 baca buku...buat solat sunat..tenang2kan diri..nk doa moge anak yg dikandung ini jadi anak yg soleh solehah, baik perangainya dan taat pd Allah dan rasulnya dan ibu bapanya..ameeen....

Abg syg, kita sama2 buat preparation jd bakal ibu n ayah yg baik utk anak2 kita ye..:) byk2 sabar dgn syg, syg pun kne byk2 sabar..ya Allah, murahkan rezki kami..

Wednesday, June 9, 2010

Alhamdulillah..

Dah confirm dapat kerja kat kementerian kesihatan putrajaya esok (11/6/2010)..sedikit sebanyak boleh kurangkan beban suamiku..:) tadi baruku solat duha, baca yasin..minta dimurahkan rezki...Alahmdulillah Allah mendengar rintihan hambaNYA yang hina ini..moge diri kita tergolong di kalangan hambaNYA yg sentiasa mengingati Allah walau dalam apa pun...

So, tekad baru..nak buat kerja plg baik..x merungut..jadi pekerja terbaik..rumahtangga pun kena jaga baik jgk..insyallah...tesis? still in progress, menunggu supervisor menandatangan pertukaran gred dari fail ke lulus..moge Allah permudahkan urusanku menghabiskan pengajian masterku..ya Allah, ringankanlah penderitaan kami..mudahkanlah segala urusan kami...ameen ya robbal alamin

p/s: tadi ayah baby call mak dia, baby aktif bergerak...happy baby ye :) ibu pun happy jg :)

Wednesday, June 2, 2010

Kata2 nasihat untuk ku

Angah -Jangan bertangguh, buat kerja pantas. Kalau boleh setel sekarang, setel sekarang juga

Dr MSU - Jangan lembik, workhard, kena lebih maju dari bangsa lain, hidup untuk mencari bekalan di akhirat sana, untuk membuat amal sebanyak mungkin, jangan ada hasad dengki sesama bangsa

Mama -Di dunia dia menang, di akhirat?? Sabar..sabar sabar sabar..He think he great BUT ALLAH THE GREATEST

Abg -Buat apa nak bebankan fikiran dgn fikir tentang org yg sntiasa nk cari kesalahan kita,dia x efek apa2 pun, kita kena fikir mcmna nak solved the problem n yg lain serahkan pd Allah swt

Tuesday, June 1, 2010

Jun 2010 dah..

Cepat je masa berlalu..
Jarang sgt update status di blog ni..
Ada cerita ceria..yg ni mesti korang suka baca kan? ;)

haa..kte sambut birthday yg ke-25, thn ni..thn ni dpt celebrate dgn hubby tercinta sbb thn sebelumnya ktorg blum kawen lg..ehe,insyaallah hari2 nk bersama dgn hubby tercinta..biasa birthdayku ini sllu hari cuti,tu yg best tu..dpt celebrate..pg2 dtg ke umah parentsku, dh nmpk carrot cheese kek..wahh..mmg sedap n mjdi idaman aku pun..celebrate dgn twin skali,ehe..pstu kitorg gerak ke wedding huda n yati kt uia gombak..mlm tu amik kek dgn kakak hubby,sbb my hubby oder kek dgn dia..sgt cntik kek tu,ehe..x sgke so romantikk..;)


my mama ada bg hadiah birthday thn ni..nk tau apa?? baju ngandung!! yg ni pun mmg idaman aku jg sejak dh pregnant ni..mama mcm tau2 je ;) tq soo mucch mama..luv u forever :*

alhamdulillah jg dpt tawaran dari 2 tmpat..jd lecturer di MSU (Management&Science University) di shah alam n jd Research Officer (RO) di Kementerian Kesihatan Malaysia cawangan Putrajaya, tp kontrak je la..haritu dh gi 1st interview msu,then beberapa hari dh dipanggil utk attend 2nd interview..cuak mmg cuak,1st time interview lecturer..dpt berkenalan dgn ramai org,ehe..mmg dpt tp sbb bgtau dia i'm pregnant dia kata kne hold dlu la..mybe kne tgu after dh bersalin..tp xtaula rezki ada lg ke tak time tu..pe pun, buat masa ni ku kerja kt purtajaya ni je la dlu..dkt pun dkt dgn umahku..apa2 emergency ttg master aku leh je kejar ke upm jap..alhamdulillah Allah tunjuk jalan n permudahkan urusanku..alhamdulillah..=D

Saturday, May 22, 2010

Updates bout me..

Harini 23 may 2010..
bulan may ni rmai org celebrate org..ada mother's day, hari guru, hari gawai, hari belia pun ada jgk..haaa,jgn xtau hari kelahiran puteri ke-2 ank pn fauziah n hj tahir ni..pun jatuh pada tarikh keramat, 30 may.

Mcm2 yg berlaku selama xupdates ni..berkenaan dgn tesis, supervisor makin benci ank murid dia ni..smpai dia boleh offerku pd org lain...? klu nk offer kt org lain, bitaula awl2,ni dh susahkan hidup kita..last2 minute mcm ni nk serahkn pd org lain...igt diriku ni apa? supervisor plg lemah ku pernah jumpa dlm hidupku..xpernah menolong malahan mendownkan, melambatkan n menyusahkan ku..SO..ku buat perjumpaan dgn co-supervisor lain utk tolong aku..they really help me..n i have 2 be strong to end my master as soon as possible.

Bout my life,haritu ku ada antar resume kt MSU utk post lecturer..wah gituu..mcm seronok..muda2 dh pegang title lecturer U..mudah2an ku dptla job ni..duit tgh kritikal..mcm2 nk pk. Nk byr yuran sem, yuran viva, duit print2 draft tesis, tu sume kne pakai duit. Baby nyer brg2 pun kena pakai duit jg..moge Allah murahkan rezki kami..moge dugaan yg KAU berikan, mengkifarahkan dosa2 kami..dn diberi petunjuk utk menjadi lebih baik di masa mendatang..

Wanna be happy, dun sad2,if u feel sad, dont too long. coz it will make nothing to the person but harm to u..so why do u want to feel sad?? come on girl! :)

Tuesday, May 18, 2010

Anak Pintar..Sape nk?Meh Baca...

Tipu la kalo ada yang cakap xnk anak yg pintar..mustahil sungguh..setiap yg inginkan anak pasti juga inginkan anak itu dikurniakan dgn akal yg pintar..selain mahukan anak menajdi insan soleh dan akhlak mulia..xcukup dgn itu, mahukan juga dikurniakan dengan rupa paras yg comel..siang malam pasti dititipkan doa pada Yang Memberi..aku juga begitu...

nk daptkan anak pintar bukan semudah petik jari, atau bukan sekadar bg makan yg ckup, bukan juga sekadar bg kasih syg yg ckup..mmg itu semua penting tp bgaimana cara yg betul untuk bg itu semua...aku terpanggil utk share kt cni..seme info aku petik dr hasil pembcaan dan majalah dan buku yg dibeli..aku mmg pantang bila nmpk tajuk ANK PINTAR, pasti hati tertarik..

1. Pemakanan

Ikut hati dan selera, mcm2 nk makan..tmbah2 bila dh hilang morning sickness..asal terlintas kt kepala jer terasa nk..blh, tiada siapa nk larang..selera org mengandung ni kalo disekat2 bhya..tp apa yg nk ditekankan kt cni adalah jenis2 makanan yg terplih..utk ibu2, amalkan makan ksimis, kurma, minum susu dan vitamin yg mencukupi..

untuk menggalakkan perkembangan minda anak, kerapkan makan tomato, brokoli, bayam dan batang saderi.
utk lebih memudahkan, apa yg sy buat adalah belikan kismis dalam botol dan letak di opis so that bila rasa nk mengunyah, blh makan kismis tu daripada dok makan bende yg asam..

2. Amalan seharian

Amalan seharian ni bnyk skit..almaklum la amalan ni yg plaing bnyk menyumbang ke arah mendapatkan ank pintar..menurut pengalaman ibu2 yg aku bc dalam majalah PA&Ma, sentiasa la lakukan ransangan pd ank dalam kandungan..malah jadikan rutin harian sehingga bayi dilahirkan..
menurut pakar, bayi dalam kandungan didapati lebih responsif terhadap suara lelaki daripada suara wanita..jadi pastikan suami2 anda tahu tentang ini dan berusaha la secara bersama utk melibatkan diri dalam aktiviti ransangan ank..
Ada beberapa cara utk meransang dan bercakap2 dgn si anak dalam kandungan, antaranya:

* bacakan surah al fatihah, muqqaddam, nombor digit hingga angka 10 dm BM n BI termasuk abjad A-Z sambil mengusap perut *jadi siapa kata anda kene tunggu anak lahir baru nk belikan buku bacaan...*
* membaca dan memperdengarkan surah Al Quran setiap hari...didapati bahawa bcaan yg sama dan berulang2 semasa dlm kandungan blh membuatkan bayi anda mengenali irama yg sama jika dimainkab semula semasa berusia 12 bulan*alhamdulillah sy diberikan peluang dan ruang utk melakukannya, masih berbaki 15 juz utk dihabiskan..*
* luangkan 5-10 min setiap untuk berbual2 dgn anak..cerita la apa shja dgn bayi kerana pada minggu ke 20-24 bayi mula memberikan tindak balas yg kuat pada bunyi..jadi bayi sudah blh mendengar suara ibu..ambil la peluang ini utk jalinkan bonding yg lebih rapat dgn bayi anda...

3. Jaga emosi

Anak yg pintar bukan shj pintar IQ tp berjaya EQnya..jadi pastikan si ibu tidak terganggu emosinya semasa mengandung kerana gangguan emosi ibu blh mempengaruhi ransangan otak bayi..tekanan ibu hamil blh mengurangkan IQ si anak. peringatan ini untuk sy jugak sbb kerja2 di pej, karenah pelajar2 mmg selalu memberi tekanan kepada sy..

Didik anak untuk jadi pintar bukan satu tugas yg senang..perlu konsisten dan kesabaran..dan tidak berhenti setelah anak itu lahir ke dunia..usaha tetap perlu diteruskan..
Antara kaedah yg blh dipraktikkan si ibu setelah anak lahir:

* sambil menyusukan anak, ajarkan ABC, 123 dan muqaddam..
* sentiasa berbual dgn sebutan yg betul dan elakkan bercakap pelat dgn anak, teruskan bercakap walaupun anak tidak memahami apa yg ditutrkan
* apabila anak mula belajar utk bercakap, ajarkan menyebut nama Allah *nama2 dlm asma al husna, ajar secara berperingkat, sebutkan setiap benda yang dia nmpk contohnya anggota badan, makanan dan apa shja objek di dalam rumah..*

Thursday, May 6, 2010

Tips nak tambah susu bdn...

Haaaa kwn2...msti nak tau kan apa tips @ petua nk bg tmbh susu byk...haaa ni biela nk kongsi utk rujukan bersama:

>makan durian, minum air longan + kurma (air tin), minum air laici....kawan sye ckp laaa....sbb tu susu dia meriahhhh

>mkan ulam lobak putih, minum air lobak putih

>masa pregnant minum or makan jagung

>bnyk minum air soya bean n mkn buah betik

>MINUM AIR BYK2 .. ULAM PEGAGA PON ELOK MAKAN..

>minum susu kambing Hi-Goat. kalau tak pun,perbanyakkan minum air kosong.garenti byk susu.susu sentiasa perah bg mengalakkan penghasilan susu baru.tq

>makan lobak putih ngan jantung pisang

>Fenugreek ~ kalau tak salah adalah berasaskan halba ~ saya amalkan makan halba dan makan/minum jus kurma kalau boleh yg buat sendiri.. rebus kurma sampai agak lembut dan blend..alhamdulillah mmg byk susu..

--> diambil dari hospitalbersalin.com (fb)

p/s: harap dpt susukan baby shingga umur baby 2thn stgh.,insyallah jika diizinkan Allah..:)

Wednesday, May 5, 2010

kata2 nasihat utkku

Salam hari khamis,

ni ada kata-kata utk diingati buat pedomanku dan para pengunjung..

Kalau xtahu jgn buat2 tahu..apa salahnya berbincang sama2..kalau terus dgn ketidaktahuan itu, hidupla dgn dirimu yg b***h s*m*ong itu. Benda ni sllu terjadi bila seseorg tu rasa diri dia hebat, tp hakikatnya ada lg yg lebih tahu kebenarannya. Jgnla terus2an bersikap sombong ye..klau diri sndri je terlibat xpe, klau babitkan org lain, org yg terkena itu mungkin teraniaya..moge Allah beri petunjuk pd kita utk sentiasa mendapatkan kebenaranNYA yg sebenar..........
p/s: ku kena terus berjuang utk menghabiskn masterku ini

semalam gi jumpa mak kwn hubby..

dia pesan, kena jaga hati mertua jgk..buat mcm kwn..jgn ada rasa somthing, anggap dia sbg mak ayah mu..

sekian,

coretan hati
biela

Monday, May 3, 2010

Tauladan Untuk Suami Isteri Yang Selalu Bergaduh

Sebuah cerita yg bagus untuk dibaca..

Sepasang suami isteri yang sudah menikah selama 7 tahun dan memiliki 3 orang anak, terlibat dalam sebuah pertengkaran hebat. Begitu hebatnya pertengkaran mereka, sampai akhirnya mereka memutuskan untuk bercerai, mengakhiri kehidupan rumah tangga mereka secepat mungkin.


Mereka menemui seorang peguam, untuk melangsungkan perundingan pembahagian harta sepencarian di antara mereka, perundingan berlangsung lancar dan akhirnya sebagian besar masalah dapat diselesaikan, baik tanah, rumah, dan semua aset harta mereka dapat dibahagi dan mencapai kepuasan kedua belah pihak. Hanya satu hal tidak ditemukan jalan keluarnya, iaitu mengenai pembahagian anak [jangan lupa anak mereka tiga orang].

Baik si suami maupun si isteri, sama sama ingin mengasuh 2 anak, tidak ada yang mau mengalah, dan anak tidak mungkin dibelah dua seperti pada Zaman Nabi Sulaiman a.s. dulu.

Akhirnya mereka menemui seorang tokoh agama, meminta nasihat bagaimana jalan keluar yang harus ditempuh.

Sang Imam akhirnya memberikan jalan keluar yang bijak, iaitu mereka diminta menunda perceraiannya selama satu tahun, mereka harus menambah satu orang anak selama satu tahun, bila Tuhan mengizinkan perceraian mereka, Tuhan akan memberikan tambahan satu anak, total menjadi 4 anak, sehingga mudah untuk dibahagi di antara mereka berdua.

Kerana si suami dan si isteri sangat serius untuk bercerai, mereka mengambil keputusan berusaha keras untuk menambah anak, dan akhirnya mereka berhasil.

Setahun kemudian, ketika Sang Imam berjalan jalan, beliau bertemu dengan pasangan suami isteri ini, sedang bergandingan tangan dengan mesra, sehingga Sang Imam bertanya, :

"Apakah Kalian tidak berhasil menambah anak sehingga kalian batal bercerai?".
Sang Suami lalu menjawab : "Tuhan maha pengasih, Dia memberikan kami tambahan anak, tapi sekaligus
juga memberikan isyarat agar kami saling memaafkan dan saling mengasihi, kami memutuskan untuk tidak bercerai".

"Bagaimana Tuhan memberikan isyaratNya?" , tanya Sang Imam.
"Tuhan memberikan kami tambahan anak, bukan satu anak, tapi dua anak,anak kembar !!". Amin.

Beberapa hikmah:

1. Menunda tindakan negatif sering bermanfaat, apalagi ketika seseorang sedang dikuasai emosi. Ada baiknya jika kita sedang marah kita menunda sesuatu yang ingin kita lakukan. Betapa banyak penghuni penjara yang menyesal: mengapa ketika marah memukuli isteri/anak/ dsb sampai tewas....

2. Mampu mengendalikan marah [emosi] adalah kunci kebaikan, sehingga nabi saw menekankan laa taghdhab [jangan marah] kepada sahabatnya.


3. Kisah diatas menunjukkan kasih sayang Allah, tetapi ada yang lebih baik daripada kisah di atas iaitu pasangan suami isteri yang selalu berhasil meredam
pertengkaran mereka. Mungkin keluar rumah meninggalkan isteri/suami yang marah untuk sebentar kemudian kembali membawa buah tangan/peralatan baru kesukaannya akan membuatnya tersenyum, meminta maaf dan berfikir betapa baiknya suaminya/isterinya.

4. Pertengkaran itu lumrah rumah tangga. Dengan pertengkaranlah membuat keharmonian semakin terasa nikmat. Orang bijaksana akan menikmati pertengkaran dan masa-masa setelahnya dengan tetap mengendalikan suasana agar tidak sampai keluar dari sunnah Nabi saw. Karena pertengkaran itu seperti api: sedikitnya bermanfaat tetapi besar dan luasnya membinasakan.


...sampaikanlah
ilmu walaupun hanya satu ayat......

SPA result+ pindah rumah+ tesis+ pmohonan jd lecturer msu

semalam (awal may 2010) result spa interview pzm kali ke-2ku dh klua..
xberjaya..sbr je la nabila..bukan @ belum rezki kan..tp mmg sedih la kan..kwn2 dari ukm,junior yg xdpt pun sedih jgk..nk wt cmne..
n at the same time jg ada junior call bitau psl jwtn kosong as a lecturer di MSU..
berita gembira utkku..!! xsgke dlm sedih2 ku, ada jgk berita gmbira..:)

so,skrg ni bila result spa ni dh tau,me n husband pun tau la arah tuju ku utk beberapa months punye perancangan. Maklumla, dah pregnant ni,kena fikir utk persiapn baby jg. Me n hubby akn berpindah dari rumah sewa kami di bangi (sewa rm500-plg murah kt ctu) n duk di umah mertuaku di semenyih. Nak buat cmne, ku xkerja lg, duit byk nk guna utk future..ku kne berkorban buat masa terdekat ni..mmg jauh semenyih tu..hope Allah permudahkan urusan kami

tesis pun nk kena fikir jg..peningku dgn masterku ni..rsa mcm nk give up je sbb supervisorku ni xmmbntu lgsung..bila last minute @ dah lepas tarikh due date, baru nk bgtau ku..menciii dgn spvsr ku. kena strive sndri..ya Allah,kuatkan hambaMU yg lemah ini...

Wednesday, April 21, 2010

entry xde kerja ;p

arini rasa sungguh malas nk buat kerja..
lps dpt pekena burger ayam ramly with colewslow buatn tgn sndri..mmg syok abiss..
lps hubby g kerja trus tertidoo..hehe..

dh terjaga tu lapa blk,
goreng plk roti sosej goreng..
cepat beno rasa lapa ni..hope baby kita sihat walafiat..

hrini nyer target nk gi umah mak sbb nk amik kulit tart
pstu kne gi singgah kedai la sbb stok buttercup n gula aicing xda..
cust nk contoh mlm ni,so mmg kne bli jgk la..

target lain,
email pd lecturer statistik utk make appointment psl masalah tesis empunye diri ni,
thanks to my hubby coz always support me..
balik2 kje je semalam trus kumenanyakan permasalahan berkaitan tesis aku pdnya..
wlhal dia bukan bidangku..ehe..
tp bile otak engineering+nutrition= hasil dia mmg superb especially otak marbiela ni ye ;)

hope dpt siapkan edit tesis lengkap sume n dpt tunjuk kt my cosupervisor by end of this month..coz dh xbyk masa dh..tinggal nk setel bhgn sampling n result n conclusion. caiyok2 ibu mengandung!!! u can do it..

p/s: pelukan dari hubby mmg sgt2 diperlukan sllu utk menenangkan hati si isteri plus dpt gurau senda sllu..mmg sweett..moge u n me kekal bahagia dunia akhirat..ameenn

Tuesday, April 20, 2010

1st check up di Klinik Kesihatan utk my pregnancy

(comel kan baby ni,nk dpt baby comel cmnila ;)

Salam..

Semalam 20hb 4,genap 11 mgu anak berada dlm kandungan.. adalah hari 1st check up di govt klinik n buka buku merah yg hmpir sume ibu2 ngandung tau..benda 1st dia tnya,duk di mana? klau bukan area ctu,bersedialah utk beredar dari ctu sbb diorg xkan terima..then,bila dh make sure anda berada di klinik n pd kwsn tmpt tinggal anda, diorang (nurse2 ni) akn tnya 1001 soalan utk make sure u duk kwsn ctu. Adoi, klau dpt nurse yg ok okla kn, ni smpai rumah mkcik tukang urutla, rumah warna apa la, depan jambatan la..byk beno soklan dia..klu dh dpt alamat tu,pndai2la cari..bukannya rumah tu leh ilang mcm chipsmore kejap ada kejap xde..sabar je la dgn kerenah nurse2 ni.

Apa yg diorg buat utk 1st time dtg ialah amik darah, urin n klau sempat, cek gigi trus. Masa dpt result tu, alhamdulillah paras hemoglobin normal (12.1) if xnormal, bwh 10 tau..ok,actually nk jadi ibu ni byk dugaannya...kena byk bersabar, tahan mulut dari berkata tidak elok, tahan fikiran dari berfikir yg bukan2 terhadap suami @ sesiapa shj, berzikir byk2, tambahkan ilmu di dada, jgn biar kosong je..

Ubat yg diorg bg : Vit c, Vit B complex, Acid Folic and Iron tablet. Bagusla..n plg best, its FREE!!! org ckp kne byr rm5,mybe sbb ckp student, n mmg student pun, student master..n xkrja lg,mybe sbb tu kot dpt free..ehe,pepun rezki..

So,mulai skrg..ibu xnk mudah marah, nk tahan marah dgn baca buku2, dengarkan alunan zikir, baca AL-QURAN, banyak2 fikir yg diri ni sedang memikul satu amanah utk dijaga,utk dirupa bentuk,dididik menjadi anak kpd si ibu dan si ayah. Apa yg penting, wktu2 skrg ni (emosi ibu ngandung sllu cpt je naik) hu2, kena berubah. Ubah untuk anak kerana Allah Taala..nak mendapat hidup yg berkat utk bekalan di akhirat sana,sbb antara bekalan yg boleh Allah terima walaupun kita meninggal dunia ialah doa anak yang soleh..lg, amal jariah..dan ilmu kita..

Moge ibu sentiasa tenang n fikir positif, ceria,sihat utk anak yg dikandung tu ye..:) insyallah, another 6-7months to go..caiyok..positif2!!

Thursday, April 15, 2010

Amalan ibu mengandung

Doa semasa hamil – Ya Allah, peliharalah anakku ini selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkau yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik dan tetapkanlah di dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada RasulMu. Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam.

Semasa mengandung juga digalakkan menjaga lidah, menjaga sikap, menjaga perangai, menjaga hati dan sebagainya, agar anak yang dikandung beroleh segala kebaikan dan keberkatan.

Malah, termasuk juga si bapa, digalakkan memperbanyakkan amalan sunat, mengaji, bersedekah, bersabar, tenang dan gembira agar proses mengandung dan bersalin berlangsung dengan selamat dan anak yang bakal lahir akan terjaga emosinya dan mendapat rangsangan awal.

Orang2 tua juga ada petua tersendiri untuk ibu mengandung seperti tak boleh makan benda2 sejuk dan berangin, tak boleh memburu binatang, tak boleh siang ikan, tak boleh potong binatang, bawa paku dan sebagainya. Tapi biasanya benda ni orang dah tak pakai sebab tak relevan lagi di zaman moden serba canggih ni. Iyolah, kalau dah mak yang masak hari2, tak boleh potong binatang, pe jadahnya nak makan sayur setiap hari? Ingat herbivor ke. Tapi bagus jugak kan alasan ni dipakai untuk upah tukang masak (makan luar ler..).


- mkn mcm biase cume dah msuk bln ke 4-9 kne mkn lebih sket sbb bb makin bsr

- amik susu xkisah la susu khas for pregnant mother ke susu biase pun boleh.. no problem

- sayur2 buah2 fresh wajib for every day utk vitamin and mineral

- paling baik selalu mkn ikan for asid lemak perlu DHA, EPA; utk perkembangn otak bb

- mknn kaya zat besi mcm kerang, daging, bayam, buah kering kurma, prune bagus jugak

- kalo boleh elakkn kafein mostly dr kopi, coke

- be careful with mknn yg diidamkn especially one that will give bad effect ok... kne check

Amalan...
- kne aktif ye... jgn duduk saje nnt susah nk bersalin kalo x aktif

- bkn sekadar surah tertentu tp sume Ayat2 al-Quran, Alunan zikir, perlu diamalkn
n bkn ibu sorang je but all father should play their role too k...wink wink

selain makanan...cuba buat aktiviti mencabar minda.....mcm main SODOKU....
nanti anak2 pun IQ diorg tinggi....klu x pun wat latihan matematik..
klu nak advanced lagi..wat latihan add math....kajian mendapati..minda ibu dapat berinteraksi dgn minda anak...klu mina ibu tu aktif..maka minda anak pun akan aktif..clap

Nway, perasaan ibu yang mengandung pun perlu diambil kira. Nak bagi sample lagi. Adik saya yang bongsu tersangat sensitif. Jiddan2! Rupa2nya, mama saya pernah cakap yang masa mengandungkan dia, mama saya memang banyak makan hati dgn orang2 sekeliling. Haih~ Adikku yang sorang tu.. Kalo tak layan dia cakap, majuk sakan~


Sedekahkan fatihah pada anak dalam kandungan tiap pagi dan malam.

plg pnting..kalu boley, tiap2 mlm bce surah yassin, maryam, n luqman..
spaya baby baik slalu..
amin~

Saturday, April 10, 2010

Hakikat kejadian isteri..

Segala amal ma'ruf dan nahi mungkar, setiap apa yang dilakukan olehnya apalagi isterinya, akan dipikul olehnya di hari Qiamat kelak. Kerana itulah seorang isteri diwajibkan untuk mentaati suaminya selagi segala perintahnya itu tidak melanggar syariat. Kerana itu juga seorang wanita yang bergelar isteri, wajib mengetahui dan mempelajari segala hukum yang bersangkutan dengan kehidupan berumahtangga dan hal yang berkaitan dengan ketaatan terhadap suami agar terpelihara amal ibadahnya dan memperolehi kebajikan dan manafaat di dunia dan akhirat.

Telah tersebut di dalam kitab Muhimmah, bahawa para ulama telah mengingatkan kepada para isteri: Sesungguhnya antara dosa yang teramat besar derhaka isteri kepada suami ialah menegah akan suami untuk mengambil kesukaan yang ada pada dirinya sama ada untuk diwati (dijimak) yakni untuk memuaskan nafsunya dengan jalan yang halal (sah) di dalam Islam atau lainnya seperti melarang isteri itu ke atas suaminya menjamah dan menyentuh pada sebarang tempat anggota badannya.

Firman Allah di dalam Al Quran: "Dihalalkan bagimu pada malam puasa bercampur dengan isteri kamu, mereka itu adalah pakaian bagimu dan kamu pun adalah pakaian bagi mereka. Allah mengetahui bahawa kamu tidak dapat menahan nafsumu, kerana itu Allah mengampunkan kamu dan memberikan keringanan kepadamu. Maka sekarang campurilah mereka dan carilah apa yang telah ditetapkan Allah untukmu, dan makan dan minumlah sehingga terang benang putih dari benang hitam, iaitu fajar. Kemudian sempurnakanlah puasa itu sehingga malam (tetapi) janganlah kamu mencampuri mereka itu sedang kamu beriktikaf dalam masjid-masjid. Itulah larangan-larangan Allah, maka janganlah kamu mendekatinya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayatnya kepada manusia supaya mereka bertaqwa." (Al Baqarah : 187)

Dan firman Allah lagi di dalam surah Al Baqarah, ayat 223: "Isteri-isteri adalah seperti tanah tempat bercucuk tanam,maka datanglah (tanah) tempat bercucuk tanam sebagaimana sahaja yang kamu kehendaki, kerjakanlah (amal-amal) yang baik untuk dirimu. Bertaqwalah kepada Allah dan ketahuilah kamu kelak akan menemuiNya. Dan berikanlah khabar gembira bagi orang-orang yang beriman."

Demikianlah perumpamaan yang telah diberikan oleh Allah s.w.t terhadap para isteri. Suami diberi amanah untuk membimbing isteri ke arah kebaikan dan kebenaran. Bagi isteri pula, mereka hendaklah taat terhadap suami dan merasakan suamilah segala-galanya bagi diri mereka sebagaimana kiasan "mereka (isteri) adalah pakaian bagimu dan kamu adalah pakaian bagi mereka." Isteri hendaklah ingat dan sentiasa takut untuk keluar rumah tanpa izin suami. Kerana sesungguhnya laknat Allah amat besar bagi seorang isteri yang keluar
rumah tanpa izin suami. Tetapi perlu diingat bagi para suami adalah haram mencegah isteri untuk keluar belajar ilmu Fardhu Ain dan segala ilmu yang wajib dituntut sekiranya suaminya itu tidak berkemampuan untuk mengajar. Sekiranya dia mampu mengajar, maka wajib dia mengajar isterinya akan segala ilmu Fardhu Ain dan isteri tidak boleh ingkar dan enggan untuk belajar.

Jikalau suami mengajak isteri untuk berpindah dari rumah ibu dan ayah, janganlah si isteri enggan kerana isteri bukan lagi hak ibu dan ayah, tetapi hak suami. Isteri wajib mengikuti suaminya kemana sahaja suaminya pergi. Jikalau terdapat halangan untuk mengikuti suami, sedangkan suami redha, maka tidak mengapa tidak mengikut
suami pergi atau berpindah ke mana-mana.

Begitu juga layanan isteri kepada suami ketika suami balik dari kerja, mestilah yang menggembirakan hati suami dengan menyediakan minuman dan melemparkan kepadanya senyuman yang manis. Sesungguhnya separuh daripada keletihan itu akan hilang dengan melihat isteri tersenyum manis kepadanya. Ingatlah kehidupan
rumahtangga adalah satu kehidupan yang saling memerlukan di antara satu sama lain. Kerana itu janganlah malu untuk memberikan kasih sayang kerana kita juga ingin disayangi dan memerlukan kasih sayang.

Para isteri diingatkan jangan meminta talak. Sesungguhnya inilah dosa yang amat besar di sisi Allah bagi para isteri. Hati suami akan terluka disebabkan perkataan isteri. Dari itu berhati-hatilah semasa mengeluarkan perkataan ketika sedang marah. Hendaklah difikirkan dahulu apa yang hendak diperkata. Kerana perkataan yang kasar terhadap suami itu boleh menyebabkan kita dimurkai oleh Allah s.w.t.

Juga sekali-kali jangan bermasam muka dengan suami. Kejernihan muka dan keceriaan isteri itu adalah penenang fikiran dan jiwa bagi suami dari suasana luar rumah yang penuh maksiat dan durjana. Diri para isterilah tempat tatapannya dan tempat menumpah kasih. Pulangnya suami bila isteri menguntum senyum di pintu, akan menghilangkan segala kepenatan dan keletihan sepanjang hari. Oleh itu senyumlah selalu, nanti suami akan kasih. Allah akan redha.

Hendaklah bersangka baik dengan suami dan jangan mempertikaikan kesetiaan suami. Hati jarang merasa tenang kerana sering mempertikaikan kesetiaan masing-masing. Bila di dapati suami melakukan kesilapan atau punya kelemahan, hati semakin hancur dan timbul tindakan yang tidak tentu arah. Tidak hairanlah jikalau wujud
risiko yang sebegitu rupa kerana cinta diletakkan pada hamba yang lemah, bukan pada Allah yang Maha Esa. Di dalam Islam, cinta yang sejati itu adalah cinta yang diserahkan kepada Allah s.w.t dan suami hanyalah jalan untuk isteri memperolehi redho Allah. Cinta suci hanya lahir daripada iman dan taqwa. Hati orang yang bertaqwa adalah untuk Allah dan RasulNya. Hati yang demikian akan melihat akhirat
lebih utama daripada dunia. Maka orang yang sedemikian akan mengorbankan dunianya untuk akhirat.

Dalam pada itu para suami haruslah berlaku adil terhadap isterinya. Sememangnya di dalam Islam hak isteri pada suami memang banyak, tetapi hak suami kapada isteri tidak kurang pentingnya pula. Bagi para suami mendidik dirinya, isteri dan anak-anak menghayati Islam adalah wajib, jikalau tidak suami dihukumkan dayus. Setengah ulama menyifatkan makna dayus itu, suami yang membiarkan isteri dan anak-anaknya terjebak dengan maksiat dan mungkar. Maka tersuratlah di sepan pintu syuga yang bermaksud: "Engkau hai syurga
! Haramlah atas segala lelaki yang dayus." Maka apabila datangnya Hari Qiamat, Allah s.w.t akan menghukumkan suami terlebih dahulu di dalam segala hal kebajikan berbanding dengan isteri dan
anak-anaknya kerana suamilah yang menentukan segala hal dan berkuasa di dalam rumahtangganya. Firman Allah: "Peliharalah diri dan ahli keluargamu dari api neraka." (At Tahrim: 5)

Para isteri hendaklah mendorong suami untuk melakukan sebanyak mungkin kebaikan dan ibadah demi menyelamatkan keluarga daripada azab Allah. Hal ini akan melahirkan sikap sensitif terhadap perjuangan
untuk menegakkan agama Allah. Segala tindak tanduk didorong untuk membangunkan agama Allah ini. Suami digalakkan belajar ilmu agama dan bergaul dengan mereka yang arif tentang Islam.

Kalau kita mahukan masyarakat jadi tenang, aman dari sebarang maksiat dan kemungkaran, maka kita hendaklah membetul rumahtangga dengan mengeratkan kasih sayang suami isteri dan membetulkan niat kita mendirikan rumahtangga iaitu mengelakkan kita daripada kemaksiatan serta meletakkan cinta kepada Allah didalam mengatur rumahtangga selaras dengan hukum hakam yang telah digariskan oleh syariat.

Dipetik dari syukur.com

Monday, April 5, 2010

buktikan engkau hebat!!!!

Bile la nk bersemangt blk ni?
tinggal ckit je lg..
ko dah listkan apa yg perlu dibuat...so tinggal buat je
come on..come on..
u must strive

mesti bersungguh-sungguh
orang lain boleh habis cepat,kenape ko xboleh pulak?
sikit lgg..come on..sikit lg menuju ke puncak..
doa moge Allah permudahkn urusanmu

striveeee like a warrior..no one can stop u
everyday pray to Allah make easy n pray for Allah barakah in everything u do

Monday, March 15, 2010

Dah jadi isteri...

Dah jadi isteri...
rumah kena sentiasa kemas..
diri pun kena sentiasa jaga..
nak bantu suami, cari kerja pun penting juga..
zaman sekarang, isteri kena buat macam2..kalau suami xkaya ;)

Bg me, tambah lg satu job..
siapkan tesis sbg pelajar master..
moge Allah permudahkan urusanku menyiapkan tesisku ini..
agar mudah je pelayaran hidupku ini..

Hehe,nak kata pantun pun bukan..
syair pun bukan..
cuma luahan rasa..

Oder2 pun banyak..
so,mgu ni agak bz nak setelkan tesis, committee meeting & siapkan oder2 customer..
kuharap Allah kuatkan diriku..
menempuh hari2 mendatang..
dgn diriku ini dah berbadan dua..

Insyallah,akan ku jaga nikmat kurniaanmu ini dgn sebaiknya..
mahu berfikiran positif dan tenang dgn sllu mengingat cinta kpdMU adalah yg pertama..
insyallah semuanya akn ok =)

Tuesday, February 16, 2010

macam2..

Salam...

Hurmm,skrg ni cuaca agak teruk kan?kdg2 panaaas terik...asyik rasa nk minum air sejuk je...bru2 ni plk jerebu..sbb ada kes hutan terbakar di pj..diriku berada di bangi..agak terasa juga bila nk hirup udara kt luar tu..bau asap je ;p

Ok,doakn diriku dpt siapkn tesis hrini ye..n mana tau dimurahkan rezki dpt kerja tetap n dpt baby..hehe..tu double rezeki la tu..insyallah..diri ini kne kuat semangat..

Life as a housewife n full time student ni susah jg..nk kne balancekn activity..dlu time blum kawen,leh lepak2 x msk (sbb mak ada masakkan)..skrg,duk h & w ni, sume kje kne buat. Nvr mind, bersyukur sbb dh tawen,ehe..dpt merasa hdup berumahtangga yg penuh dgn warna warni :) happyyy...urm,ok,cuba siapkan bab table & graph for chapter 5, & table of content & abstrak plk..ok? ;) pray 4 me ya...

Tip bg semangat utk terus berkarya ^_^

Tip Hangat Daripada Habiburrahman El-Shirazy untuk Penulis Muda
www.iLuvislam.com
Aizuddinur Zakaria
Editor : kasihsayang


Saya sempat menuntut ilmu dan falsafah penulisan daripada Tuan Habiburrahman El-Shirazy (penulis novel Ayat-Ayat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih).

Tipnya dikongsikan bersama agar lahir penulis yang amanah dan kreatif dalam membangun jiwa manusia.

1- Bagaimana mahu memperoleh ilham yang banyak?

  • Sebelum menulis, seseorang itu mesti mahu banyak membaca.

Ramai yang tidak bisa menulis kerana tiada ilham. Falsafah beliau, "Ilham seperti ikan di lautan. Kan banyak sekali. Penulis pula bak nelayan/pengail ikan. Ikan juga bisa berenang ke persisiran pantai. Tetapi bilangannya tentu sedikit sekali. Begitu juga ilham, kadang-kadang memang datang sendiri. Tetapi untuk memperoleh ilham yang banyak nelayan perlu berusaha untuk ke laut dalam. Justeru penulis mesti mahu menerokai ilham tersebut.

2- Apakah cara yang terbaik untuk seseorang penulis melahirkan karya yang mampu dijiwai pembaca?

  • Turutilah kesatunan laras bahasa ulama terdahulu.

Pelbagai masalah sosial yang berlaku pada hari ini merupakan pengulangan daripada zaman dahulu. Cuma, konteksnya sahaja yang berbeza. Jadinya ulama-ulama terdahulu telah menyentuhnya dengan laras yang halus dan mudah diterima oleh masyarakat pada zaman tersebut.

3- Jadi, apakah cara yang terbaik untuk penulis muda?

  • Dekati masyarakat.

Ya, saya sendiri suka untuk mentadabbur alam dan situasi masyarakat untuk mencari ilham. Dengan cara kita duduk dalam masyarakat seperti menaiki kenderaan awam dan sebagainya, mata kita mampu melihat lalu dianalisis oleh otak.

4- Apakah sumber utama yang wajar dirujuk sebelum menulis?

  • Sumber yang sudah menjadi kebiasaan kita.

Pertama ya Al-Quran. Dengan cara mentadabbur Al-Quran sahaja kita akan peroleh banyak ilham dan petunjuk. Kemudian menjadikan Sunnah Rasulullah dan Para Sahabat untuk rawatan dan pendekatan terbaik. Sebagai contoh dalam masalah perceraian. Tindakan Khalifah Umar dalam memelihara perkahwinannya wajar menjadi panduan bagi si suami. Ketiganya rujuk peninggalan alim ulama yang begitu santun menangani masalah umat. Terakhirnya, melalui pemerhatian dan analisa terhadap masyarakat kini.

5- Masalah karya terhenti separuh jalan, apa solusinya?

  • Penulis juga seperti engineer.

Sebelum membina gedung. Tentunya sudah siap satu grand design untuk menyiapkan satu bangunan. Berapa ukurannya? Bagaimana bentuknya? dan sebagainya. Sama juga seperti penulis, perlu ada big picture awalan, pertengahan dan akhir ceritanya. Nasihat saya tulis sehingga habis kemudian kita berhak untuk menukar jalan ceritanya. Kita sudah ada matlamatnya. Seperti mahu berjalan, destinasinya sudah ada, jalannyakan pelbagai.

Wednesday, February 10, 2010

Semangat2!!!

Salam syg...

wahai hamba Allah..rajinkan diri anda ye! kuatkan semangat..suami penat cari nafkah..tinggal sikit je lg nk siapkan tesis tu...sikit je lg..lpas tu nak buat apa buatla..harini siapkan ye..siapkan..sikit lg..sikit lg..mesti siap! mesti boleh! boleh boleh boleh.

Thursday, February 4, 2010

Kentalkan Semangat

Salam, Waktu ni rasa sungguh bersemangat utk menulis di blog ni..Seronok bila dpt berblogging mcm ni..dpt luahkan apa yg kita rasa. Ok,apa yg nak dikongsi bersama dgn semua pembaca ialah berkenaan dgn semangat kental. Bukan kentang ye..;p hehe. saje melawak..

Lumrah manusia terutama di kalangan org Melayu yg msti ada phd..opps xsemua ada lulusan pHD ye..tp perasaan phd ni raaammai org ada..x elok bercakap menegenai keburukan org kan..xpe la,biarla dia dgn sikap dia yg suka nk jatuhkan org..kita ni X BOLEH..ok.. X BOLEH ikut perangai dia..so,biarkan dia begitu..tau la Allah nk balas org mcm tu..menganiaya org yg lemah..

"Ya Allah, kuatkan semangatku..jgn biar aku jatuh dgn org2 yg berniat jahat terhadapku..Ya Allah,permudahkanlah segala urusanku..bukakanlah pintu rezki buat hambaMu ini..Diriku tahu, diri ini byk dosa..Ya Allah, kuatkanlah kami(yang mahu beriman kpdMu.. Ya Allah..kuatkan kami menyelesaikan tanggungjawab kami di dunia ini Ya Allah..Moga kami beroleh barakahMU dan jauh dari kemurkaanMU....ameen.."

Ok,dah, nak buat kerja dah..next entry i wanna make sure, i finish editting my theses draft. I want to finish as soon as possible..caiyok!!!!!!!!




Rezki

Rezki Allah..Allah punya kuasa nak bg pada siapa pun..pada suatu masa, Allah bg rezki yg banyak pd kita..ada suatu masa, rezki yg dipohon2 tidak dtg lg...Urm, Allah nak uji kita tu..mcmana kita handle situasi mcm tu..cthnya rezki dpt kerja. Rmai org pergi interview SPA..kita pun pergi juga..kita ada qualification yg dh over-qualified pun (dari segi kelulusan)(perasan ckit ;p), tp x berjaya...mungkin ada hikmahNYA..ada lebih baik menanti kita..:) contoh lain, rezki anak..;)dh buat dh wktu subur,ehe..tp still peot lg (x buat scan/check pun lg. Mybe lum rezki..Urm, hikmayNYA wktu ni dpt merasa nikmat hidup berdua..nnti sok2 bila dh ada anak, lain citernye pulak kan?? ehe..apa2 pun kena think positive..maju ke depan :) insyallah..

Tulisan ni ditulis utk memberi kesedaran pd diri sdnri n sesiapa yg baca ni,spy kuatkan semangat n never give up. Teruskan usaha..ok? =D

Petua Rumahtangga Bahagia (Suami Isteri Mesti Baca)

1. Telefon suami/isteri dari tempat kerja untuk bertanya khabar, memberitahu sesuatu yang menarik atau sekadar ingin menyatakan "I Love You".

2. Ucapkan kata-kata sayang sekurang-kurangnya dua kali sehari.

3. Tolong kemaskan katil dan bilik tidur.

4. Tolong terbalikkan stokin atau seumpamanya untuk memudahkan isteri/suami mencuci. Tolong buang sampah tanpa disuruh.

5. Bila keluar out station, telefon isteri/suami untuk memberitahu nombor telefon tempat penginapan dan memberitahu yang kita sudah selamat
sampai.

6. Tunjukkan kepimpinan yang baik, suami/isteri adalah ketua rumahtangga dan pendidik.

7. Berdiskusi dari semasa kesemasa, jangan ketepikan pendapat suami/isteri.

8. Sentiasa kemas, anggun dan wangi sebelum tidur bersama.

9. Sokong pendapat suami/isteri sekiranya beliau bertentangan dengan pendapat orang lain, tetapi hendaklah secara rational bukannya mengiyakan semuanya… … sekiranya pendapat suami/isteri anda salah, betulkannya.

10. Urut-mengurut suami/isteri atau seumpamanya dari masa kesemasa.

11. Peluk dan belai suami/isteri sekali-sekala tanpa implikasi seksual.

12. Sabar dan tenang bila mendengar cerita dan masalah suami/isteri.

13. Pamerkan kasih sayang bila dikhalayak ramai. Jangan abaikan suami/isteri atau tinggalkan beliau jauh bila berjalan.

14. Bila berpegang tangan, jangan biarkan tangan longlai.

15. Buatkan air minuman atau seumpamanya sekali-sekala.

16. Bila makan diluar, jangan harapkansuami/ isteri sahaja yang memilih tempat untuk makan.

17. Sabar bila suami/isteri terlambat sedikit atau dengan tiba-tiba ingin menukar baju yang dipakai atau menukar rancangan.

18. Beri perhatian yang lebih pada suami/isteri dari orang lain dikhalayak ramai.

19. Lebihkan suami/isteri anda dari anak-anak.

20. Belikan hadiah kecil dari semasa ke semasa seperti minyak wangi, jam atau umpamanya, kad-kad ucapan juga dapat mengeratkan lagi hubungan kasih sayang dengan suami/isteri.

New Trend

Salam...

Especially pd bakal2 pengantin @ yg bekerja @ student yg nak kan sesuatu yg sedap tp murah..apa kata u all order cheese tart :) sedaaapp n murah...souvenir pengantin sllu dlm brape rgt? rm2? rm3? rm1.50? Yg nak sambut birtday kwn atau nk celebrate annyversary ke..leh je order cheese tart..kenyang n mmg delicious. X caya?? jom order..Saya nak share satu online biz yg jual cheese tart yg sedap n murah..boleh gi link sini
http://cheese-tart.blogspot.com/ Hehe,sy punya jg tu..any suggestion @ pertanyaan bolehla bgtau ye..boleh sy improve more..@ bg diskaun..:) mudah2an Allah murahkan rezkiku..insyallah akn buat yg terbaik utk mendapat berkat Allah..

Jom mkn yummy cheese tart :)

Motivation

Assalamualaikum,

Everyone want support and motivation to fuel up ur day right? Ada saya dgr petua utk bersemangat is setiap pagi amalkan mandi awal pagi ok? ;) Apa kata kita set utk mndi not latter than 8.30am everyday ok?

Any petua from u all? tips utk ceria n segar to brighten up ur day? jom kongsi kan..