Lilypie First Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers Ya Allah seberapa banyak susu yang aku perolehi hari ini , penuhilah dengan rahmatMu dan keberkatan di sisiMu. Semoga dengan keberkatanMu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku Lilypie First Birthday tickers

Be My Followers

Friday, May 6, 2011

makanan pertama bayi 6 bulan

google2 cari resepi apa nk bg kt my baby...jumpa la resepi2 ni...jom tgk ;)



Antara makanan yang sesuai dijadikan makanan pertama bayi ialah

* Bubur nasi yang dikisar halus. Gunakan beras perang untuk lebih khasiat.
* Pisang lenyek
* Ubi keledek, labu, brokoli, kacang pis yang telah dimasak dan dikisar menjadi puri
* Buah epal, pir dimasak dan dikisar menjadi puri
* Bijirin segera permulaan dengan susu ibu
* masuk beras, campur rebus ayam, karot & daun sup..
*masak bubur nasi + ikan/ayam + sayur + minyak masak sesudu kecik

* Segenggam beras
* 15 biji kismis kuning
* 2 biji buah prune
* 5 biji kurma lembut tanpa kulit
* Sepotong betik masak ranum yang manis (buat kiub kecil supaya mudah dilecek)
* Air rebusan barli

Cara-cara

1. Masak beras dengan air rebusan barli hingga kembang.
2. Masukkan kismis,prune dan kurma.Masak hingga kembang dan pekat.
3. Lecekkan potongan betik di dalam bubur yang telah masak.Sedia utk hidangan.

Dessert
* 100ml susu formula/breastmilk
* 2 tsp tepung custard

Cara-cara

1. panaskan susu (jgn sampai didih). dlm mangkuk lain,bancuh tepung dgn sedikit air. masukkan tepung tu..kacau sampai pekat


sedikit beras
ikan merah/tenggiri/bawal/
sedikit halia
seulas bwg putih
kentang/carrot/brokkolo/kubis bunga
sedikit daun sup/ daun bawang

cara..
panaskan minyak
tumis bwg putih dah halia hingga naik bau
masukkan isi ikan
masukkan beras yg sudah di cuci bersih
masukkan kentang / brokolli/carrot (ikut suka)
masak sampai beras masak
taburkan sedikit daun bwg/sup...

utk perasa, gunakan ikan bilis yg di blender, tabur sedikit masa nak suap baby.
sedap....resepi ini tak gunakan garam atau sebarang serbuk perasa kerana buah pinggang baby
tak dapat nak proses garam...
2. simpan dalam peti ais..n hidangkan as a dessert

klau boleh bg ibu yg menyusu badan, boleh campur makanan dgn susu ibu klau x pun, susu formula pun boleh jg bg yg xnyusu badan sbb yg pnting kalsium pada susu tu yg kita nk bg. n introduce bubur nasi dulu daripada makanan bijirin yg terproses tu sbb bila dah terproses, makanan tu mesti ada tinggi gula, garam, perasa tambahan dll. budak2 ni klau boleh jgnla introduce kan mknn2 camni awal2, nnti mcm2 masalah di kemudian hari..mcm sembelitla, xnk mkn nasi la n etc. Lagi satu, kita pelbagaikan la makanan baby kita..ada buah, ikan/ayam, sayur, minyak setgh-1sudu...ok =D sama2 nak beri yg terbaik utk baby..ehe

No comments:

Post a Comment

Post a Comment